Cargill îşi păstrează fotoliul de lider al traderilor cu afaceri de 683 milioane de euro în anul record al agriculturii

Autor: Gabriel Razi 05.07.2012

Traderul american de materii prime agricole Cargill, una dintre cele mai mari, dar şi printre cele mai discrete companii care operează local, şi-a păstrat la sfârşitul anului trecut fotoliul de lider al pieţei de profil din România după ce a reuşit să îşi majoreze afacerile la 683 milioane de euro, o creştere de 63% faţă de anul anterior, arată datele de la Registrul Comerţului.

Creşterea accelerată a permis astfel companiei americane să îşi consolideze prima poziţie în topul traderilor şi să se distanţeze faţă de competiţie.

Reafirmarea în poziţia de lider a Cargill a venit şi în contextul în care Alfred C. Toepfer International, numărul doi de pe piaţă, a reuşit să îşi crească rulajele cu numai 14%, la 436 milioane de euro.

Niciun reprezentant al celor două companii nu a dorit să comenteze rezultatele până la închiderea ediţiei.

Recolte record, afaceri record

Cifra de afaceri înregistrată de Cargill la sfârşitul anului trecut este surprinzătoare, în condiţiile în care casa de comerţ a reuşit pentru al doilea an consecutiv să îşi crească rulajele din România cu peste două treimi. Americanii au terminat anul 2010 cu o cifră de afaceri de 419,7 milioane de euro, în creştere cu 87% faţă de anul anterior.

Acest avans a produs şi rocada dintre dintre Cargill şi Alfred Toepfer pe podiumul comercianţilor de materii prime agricole.

Rezultatele pe plus ale traderilor din ultimii doi ani s-au produs pe fondul anilor agricoli buni în care fermierii români au avut recolte mari. Numai anul trecut fermierii au strâns 11,7 milioane de tone de porumb şi 7 milioane de tone de grâu, producţii care au fost depăşite în ultimii 20 de ani doar de cele din 2004. Numai producţia de cereale a adus anul trecut în economie 4,6 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat.

Lupta dintre giganţii cerealelor în acest an se anunţă încă de pe acum foarte încinsă, în condiţiile în care aceşti jucători vor fi nevoiţi să mobilizeze resurse financiare substanţiale în lupta pentru producţiile fermierilor români, având în vedere că recoltele de grâu sau orz se anunţă în scădere, iar producţiile din toamnă, cele de floarea-soarelui şi porumb, sunt în acest moment sub semnul întrebării ca urmare a secetei.

Expansiune de milioane de euro

Cu toate că anul agricol curent nu se anunţă a fi la acelaşi nivel cu cel din 2011, traderii continuă să îşi extindă operaţiunile pe plan local. Într-o discreţie totală jucătorii de pe această piaţă au pus în mişcare planuri strategice de expansiune, mişcări care au scos din conturile acestor companii sute de milioane de euro în ultimul an.

Alfred C. Toepfer îşi extinde în prezent reţeaua de silozuri pe care o deţine de-a lungul Dunării prin majorarea capacităţii pentru silozurile deja operaţionale sau prin construcţia altora noi. Spre exemplu, compania construieşte în prezent mai multe celule metalice în apropierea silozului din beton pe care îl deţine în oraşul Giurgiu.

La Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, traderul a decis însă să ridice de la zero o nouă unitate de stocare.

Într-o mişcare surprinzătoare, Cargill a renunţat recent la două silozuri în Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, respectiv Brăila. Oficialii companiei au declarat la acel moment că cele două unităţi au fost vândute pentru că reprezentau "surplus pentru necesităţile de depozitare din România".

La rândul lor, elveţienii de la Ameropa au luat prin surprindere piaţa în 2011 prin achiziţia producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş.

Tranzacţia a fost evaluată la 150-200 milioane de euro.

Pe piaţa achiziţiilor a fost activă şi Bunge, companie cunoscută mai mult ca producător de ulei şi mai puţin ca trader de materii prime agricole, care parcurge în prezent ultimii paşi pentru semnarea unui acord de tip joint-venture cu portughezii de la Prio Foods, companie care deţine o fabrică de ulei vegetal şi biodiesel la Lehliu-Gară construită anul trecut în urma unei investiţii de 93 milioane de euro.