Cine conduce pe piaţa de lacuri şi vopsele

Autor: Andreea Neferu 05.07.2012

Piaţa lacurilor şi vopselelor decorative a continuat şi anul trecut să fie susţinută de renovări, fiind dominată de câţiva jucători, majoritatea deţinuţi de fonduri de investiţii străine.

Unele companii şi-au crescut businessul, aşa cum este cazul Policolor sau Azur, deşi majoritatea jucătorilor vorbesc de o scădere sau, în cel mai bun caz, de o stagnare a pieţei de profil în 2011.

Astfel, piaţa locală de lacuri şi vopsele s-a ridicat anul trecut la circa 160-170 de milioane de euro. Estimările jucătorilor din piaţă sunt că anul acesta sectorul va stagna la un nivel similar celui din 2011, în condiţiile în care mulţi dintre clienţi preferă să nu investească deocamdată în proiecte noi sau majore de renovare, limitându-se la reamenajări sau mici reparaţii.

Deşi sunt prezenţi pe piaţa românească prin importuri sau parteneriate cu distribuitori locali, giganţi internaţionali precum Akzo Nobel, SigmaKalon, BASF Coatings şi Tikkurila nu au reuşit în ultimii ani să aibă afaceri mai mari de câteva milioane de euro.