Gazprom Neft vrea 40 de benzinării în România în 2012 şi alte 80 până în 2014

Autor: Vlad Popescu 04.07.2012

Compania sârbă de petrol şi gaze NIS, controlată de grupul rus Gazprom Neft, vrea să deţină până la sfârşitul acestui an 40 de benzinării în România şi vizează extinderea reţelei la 120 de unităţi până în 2014, potrivit unui plan de investiţii prezentat de companie.

NIS va investi în următorii trei ani 500 milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizării reţelei de 250 de benzinării pe care o deţine în Serbia şi extinderii operaţiunilor în Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi România, transmite Bloomberg, care îl citează pe Kirill Kravcenko, directorul general al companiei sârbe.

"Vom finaliza în curând reconstrucţia principalei rafinării de la Pancevo (Serbia - n.r.) şi vrem să ne asigurăm că reţeaua de retail va sprijini plasarea pe piaţă a pro­duselor de la ra­fi­nă­rie", a afirmat el. Ra­fi­nă­ria de la Pancevo va pro­duce car­buranţi Euro-5.

Astfel, NIS vrea să deţină câte 40 de ben­zi­nării în România şi Bul­garia până la sfârşitul acestui an şi vizează ex­tinderea reţelei din cele două ţări la 120, respectiv 80 de unităţi până la sfâr­şitul anului 2014.

Din 2016 investiţiile NIS se vor dubla şi se vor concentra pe descoperirea de noi surse de petrol şi gaze.

Companie integrată vertical, NIS deţine câmpuri petrolifere şi gazeifere în nordul Serbiei şi în Angola. Compania a format anul trecut un parteneriat cu East West Petroleum (Canada) pentru explorare în România. NIS a urmat strategii similare în Bosnia şi Ungaria, unde are parteneriate cu Neftegazinkor, respectiv Rohoel Aufsu­chungs (Austria).

Planurile de investiţii ar putea fi revizuite în cazul întârzierii prelungite a plăţilor în contul datoriilor Srbijagas, compania de gaze de stat din Serbia, care are de achitat 120 milioane euro către NIS pentru gazele livrate.

În luna martie compania a anunţat că are un buget de 588 milioane de dolari pentru acest an destinat explorărilor de petrol şi gaze în România, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina. NIS a fost privatizată în 2008, fiind preluată de compania rusă de stat Gazprom Neft pentru 400 milioane euro, cu un angajament de investiţii de 550 milioane euro.