Suedezii fac paşi mici cu proiectul de la Timpuri Noi: demolează structura subterană şi aleg arhitecţii

Autor: Cristi Moga 03.07.2012

Divizia de dezvoltare imobiliară a grupului IKEA, care în urmă cu circa doi ani a cumpărat pentru 35 de milioane de euro platforma Timpuri Noi din Capitală, a început procesul de demolare a structurilor subterane de pe terenul fostei fabrici şi este în faza finală pentru desemnarea proiectanţilor viitorului proiect.

Suedezii, care activează pe piaţa locală prin intermediul firmei Interprime Properties, au desemnat firma TAB Construct să realizeze demolarea structurilor de fundaţie ale fostelor hale industriale situate pe un teren de aproximativ 50.000 mp.

Foştii proprietari ai Timpuri Noi au predat platforma către Interprime după ce au demolat, prin firma Apolodor, structurile supraterane ale halelor.

"Demolăm structurile subterane. Deo­camdată doar atât. Vrem să câştigăm timp, deoarece în perioada următoare vom începe proiectarea. În principiu, lucrările efective vor începe în 2013, dar depinde şi de evoluţia proiectării. Va fi o dezvoltare în faze", a precizat pentru ZF Antoniu Panait, general manager al Interprime Properties.

Birouri şi locuinţe de 200 de milioane de euro

Suedezii au ajuns la o înţelegere pentru preluarea Timpuri Noi în vara anului 2010, ulterior a urmat demolarea clădirilor de pe teren, iar tranzacţia a fost finalizată în primăvara lui 2011, după finalizarea anumitor litigii. Potrivit celor mai recente date, pentru terenul de la Timpuri Noi este aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care permite realizarea unor construcţii cu o suprafaţă totală de peste 200.000 de metri pătraţi şi o înălţime maximă de 110 metri, astfel că valoarea totală a investiţiei în acest proiect s-ar putea situa la circa 200 mil. euro.

Principala destinaţie a terenului vizează realizarea unor clădiri de birouri şi blocuri cu locuinţe, după ce activitatea uzinei Timpuri Noi a fost transferată de pe terenul situat la doi kilometri de Piaţa Unirii într-o hală din comuna Jilava, unde în prezent lucrează circa 130 de angajaţi faţă de 2.700, câţi erau înainte de revoluţie. "Suntem optimişti cu privire la proiect. Piaţa de birouri mai trebuie să evolueze. Deo­camdată este la un nivel scăzut. În prezent în piaţă sunt companii de dezvoltare cu planuri pe termen lung", a mai declarat reprezentantul Interprime.

Până să înceapă lucrările la Timpuri Noi, suedezii au realizat şi o a doua achiziţie în Bucu­reşti prin preluarea unui teren din dreptul pasajului Basarab, care va fi folosit tot pentru realizarea unui proiect de birouri.

"Terenul de la Baduc l-am cumpărat în noiembrie 2011 şi analizăm în prezent ce vom dezvolta acolo. Proiectul va fi unul de birouri, în condiţiile în care avem centrul comercial Orhideea în vecinătate şi un proiect rezidenţial la câţiva metri. Cu siguranţă însă primul proiect pe care îl vom începe este cel de la Timpuri Noi, care este mai avansat", afirmă Antoniu Panait.

Interprime este o companie deţinută integral de către miliardarul suedez Ingvar Kamprad, fondatorul gigantului din industria mobilierului IKEA, dar cele două companii au management diferit.

Producătorul de mobilier este prezent în România încă din 2007 cu un magazin în zona Băneasa din Capitală, dar alegerea celui de-al doilea magazin se lasă deocamdată aşteptată.