UPDATE: Directorul general al Barclays a demisionat

Autor: Vlad Popescu 03.07.2012

Directorul general al Barclays, Robert "Bob" Diamond, arhitectul extinderii agresive a diviziei de investment banking a băncii britanice, a demisionat marţi în faţa presiunilor politice, după ce grupul a recunoscut că a participat la manipularea dobânzilor de pe piaţa interbancară.

Diamond (60 de ani) s-a retras cu efect imediat, a anunţat marţi Barclays într-un comunicat preluat de Bloomberg.

El a devenit CEO la Barclays la începutul anului trecut, dar lucrează la bancă din 1996.

Barclays a anunţat şi demisia directorului operaţional al băncii, Jerry del Missier, numit în post în urmă cu circa două săptămâni. Del Missier, cu o activitate de 15 ani la banca britanică, a avut un rol cheie la Barclays Capital în perioada manipulării dobânzilor.

Bancherul se afla în proces de mutare de la New York la Londra pentru preluarea noului post în cadrul grupului Barclays, potrivit cotidianului The Guardian.

Marcus Agius, care a anunţat luni că se va retrage din funcţia de preşedinte al board-ului, va căuta un nou director general înainte de a pleca.

"Sunt profund dezamăgit că impresia creată despre Barclays şi oamenii băncii după evenimentele anunţate săptămâna trecută nu poate fi mai departe de adevăr decât este", a spus Diamond.

Barclays a fost sancţionată în luna iunie cu o amendă record de 290 milioane lire sterline (455 milioane de dolari) pentru că a participat, alături de alte bănci cu operaţiuni globale, la manipularea dobânzilor de pe piaţa interbancară prin influenţarea indicilor Libor.