Cosmin Cernat demisionează din funcţia de director al Departamentului Sport din TVR

Ziarul Financiar 03.07.2012

"Domnul Cosmin Cernat, director al Departamentului Sport din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, mi-a solicitat astăzi, 3 iulie 2012, la ora 11.00, să iau act de demisia sa, cerând totodată încetarea raporturilor de muncă avute cu SRTv, fără perioadă de preaviz. Am acceptat demisia domnului Cosmin Cernat, fiind de acord cu renunţarea la perioada de preaviz", transmite într-un comunicat Radu Călin Cristea, director general interimar al TVR.

Demisia lui Cosmin Cernat survine pe fondul unui scandal recent în care a fost implicat TVR privind modul de încredinţare directă a meciurilor de la Euro 2012 către televiziunea Dolce Sport a Romtelecom.

Radu Călin Cristea, director general interimar al Televiziunii Române, anunţa pe 15 iunie, într-o conferinţă de presă, că televiziunea publică a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri de la Euro 2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicenţierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport. Mai precis, TVR aducea la cunoştinţa Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depăşite.

O investigaţie în acest sens a fost deschisă de poliţiştii de la Serviciul Investigări Fraude de la sectorul 1, care s-au autosesizat.

Anterior, Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, a declarat pentru mai multe publicaţii că şeful Departamentului Sport din TVR, Cosmin Cernat, ar fi numit-o cu două luni înainte pe fina lui, Daniela Enăchescu (soţia directorului Dolce Sport, Vlad Enăchescu, n.r.), fără concurs, redactor-şef la transmisiuni, iar ea s-ar fi aflat în contact direct cu Dolce Sport.

Pe de altă parte, Vlad Enăchescu, directorul general al Dolce Sport, a transmis într-o scrisoare deschisă că TVR a deschis discuţia despre un parteneriat pentru Euro 2012, contractul a fost semnat în noiembrie 2011, fiind aprobat de CA-urile celor două instituţii, fiind prea important ca să fie semnat de el, soţia lui sau Cosmin Cernat.

Cosmin Cernat a lucrat timp de 11 ani în TVR, în perioada 1996 - 2007, intrând apoi în echipa postului Kanal D, odată cu lansarea pe piaţa audiovizualului românesc a televiziunii deţinute de trustul turcesc Dogan Media International, în funcţia de şef al Departamentului Sport.

La 1 septembrie 2010, Cosmin Cernat a revenit la TVR ca project manager în cadrul Departamentului Sport şi s-a ocupat de coordonarea proiectului UEFA Champions League, a meciurilor echipei naţionale de fotbal şi a transmisiunilor sportive speciale la televiziunea publică, potrivit unui comunicat remis la acel moment de Televiziunea publică.

În noiembrie 2010, Cosmin Cernat a câştigat concursul organizat de TVR pentru desemnarea directorului Departamentului Sport din cadrul Direcţiei Emisiuni informative şi Sport din Televiziunea Română.

Cosmin Cernat este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi a intrat în televiziune la vârsta de 20 de ani, acumulând o experienţă de 15 ani. El a fost comentator la şapte ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice, este comentator la Eurosport din 1997, de la lansarea televiziunii pe piaţa din România, şi a fost recompensat cu premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) în 2000. De asemenea, Cosmin Cernat a prezentat programe de divertisment, printre care se numără "Ploaia de Stele" şi Festivalul "Cerbul de Aur", la TVR, dar şi "Spune-mi preţul" şi "Şatra", la Kanal D.