Nouă bănci au împrumutat 2,7 mld. euro de la BNR

Autor: Stefan Musgociu 02.07.2012

BNR a împrumutat luni nouă bănci cu 12 miliarde lei (2,7 mld. euro) printr-o operaţiune repo cu scadenţa la o săptămână, în condiţiile în care nevoia de lichiditate a sistemului bancar rămâne la un nivel ridicat. La licitaţia repo de săptămâna trecută participaseră 11 bănci care au împrumutat în total 13,9 miliarde de lei (3,1 mld. euro).

Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat. Dobânda plătită de bănci ajunge în prezent la 5,25% pe an, nivel similar cu rata dobânzii de politică monetară.

Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil în ultimele săptămâni pe fondul diminuării lichidităţii pe piaţa interbancară şi în contextul în care banca centrală a a majorat la finalul lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de ti­tluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii.

Banca Naţională a afirmat recent că subsidiarele băncilor străine se finanţează tot mai greu din străinătate şi că în acest context este nevoită să susţină cu linii de credit piaţa monetară. Băncile străine se confrută la rândul lor cu presiuni pe lichidităţi şi au tăiat o parte din finanţarea pentru filialele locale.

Începând cu luna octombrie a anului trecut, BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo. În majoritatea licitaţiilor realizate din februarie şi până la jumătatea lunii mai participau trei-patru bănci şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate în mare parte pentru finanţarea Ministerului de Finanţe, după cum susţineau dealerii. Ulterior, cererea a crescut considerabil întrucât lichiditatea din piaţă s-a redus.

De anul trecut BNR a revenit în poziţia de creditor net faţă de sistemul bancar, iar această poziţie tinde să se consolideze pe măsură ce creşte anvergura tranzacţiilor de alimentare a pieţei cu lei.