BNP vrea să reducă deficitul de finanţare din Spania şi Italia prin transfer de credite în alte ţări

Autor: Anca Dumitrescu 02.07.2012

Banca vrea să reducă decalajul dintre împrumuturi şi depozite din ţările europene în care este prezentă prin transferul în Belgia a portofoliilor de împrumuturi pentru exporturi şi de finanţare a proiectelor. BNP a analizat şi transferul activelor legate de finanţarea afacerilor în domeniul mărfurilor în Elveţia, au arătat sursele.

"Nu este uşor să împrumuţi companiile spaniole fără să ai depozite suficiente la nivel local", a declarat Christophe Nijdam, analist la AlphaValue în Paris.

BNP Paribas vrea să rezolve problemele legate de finanţare din Spania şi Italia, unde nivelul mai ridicat al creditelor faţă de depozite a fost unul dintre principalele motive pentru care Moody’s a retrogradat ratingul băncii, în luna iunie.

Transferul de împrumuturi în Belgia ar putea fi limitat la 20 de miliarde de euro, iar în cazul Elveţiei la 10 miliarde de franci elveţieni, potrivit uneia dintre surse.

Un purtător de cuvânt al BNP Paribas a refuzat să comenteze.

Acţiunile BNP Paribas sunt în creştere cu circa 5% la bursa din Paris, după ce au avansat cu până la 5,3% în timpul tranzacţiilor.

BNP Paribas a reevaluat anul trecut în scădere cu 3,2 miliarde de euro deţinerile de obligaţiuni suverane elene şi a luat măsuri să îşi reducă expunerile la datoriile statelor europene, cu excepţia Belgiei, pentru a-şi proteja capitalul.

Portofoliul de obligaţiuni italiene a fost redus cu 43%, la 11,6 miliarde de euro, într-o perioadă de 10 luni încheiată pe 30 aprilie.

La nivel de grup, BNP Paribas avea la sfârşitul lunii martie un suplus de finanţare de 51 de miliarde de euro, chiar dacă în unele state importante există un decalaj între împrumuturi şi depozite.