Familia Tofan din Piatra Neamţ, afaceri de 28 de milioane de euro cu anvelope

Autor: Laurentiu Cotu 01.07.2012

Distribuitorul de anvelope Dinamic 92 Distribution, controlat de familia Tofan din Piatra Neamţ, şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 125 mil. lei (circa 28 mil. euro), la acelaşi nivel cu anul trecut. Compania şi-a propus pentru acest an compensarea diminuării vânzărilor de anvelope pentru autoturisme şi 4X4 prin creşterea cotei de piaţă pe divizia de anvelope agricole şi industriale, dar şi prin dezvoltarea reţelei de serviceuri proprii şi partenere.

Dacă anul trecut ponderea exporturilor a reprezentat 2,3% din cifra de afaceri a companiei, pentru acest an nemţenii şi-au propus creşterea la 10% a vânzărilor pe piaţa externă.

Mai mult, Dinamic 92 Distribution intenţionează extinderea activităţii de export în Europa, interesul pe termen mediu şi scurt al companiei fiind ţările vecine României. Dinamic 92 Distribution estimează că, într-o perioadă de 3-5 ani, valoarea exporturilor va ajunge la aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri a companiei. În prezent, distribuitorul de anvelope colaborează pe piaţa externă cu companii din Germania, Belgia, Polonia şi Bulgaria.

"Obligativitatea echi­pă­rii autovehiculelor cu anvelope de iarnă în 2011 a avut ca efect direct pentru compania noastră creşterea vânzărilor cu 40%, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Pe de altă parte, ne aşteptăm la un regres pe acest segment de anvelope în iarna lui 2012, în special în ceea ce priveşte clienţii persoane fizice, la categoria anvelopelor pentru autoturisme şi 4X4", a declarat pentru ZF Transilvania Viorel Tofan, proprietarul companiei Dinamic 92 Distribution.

Potrivit reprezentanţilor companiei, pe segmentul business-to-business situaţia economică din România, dar şi din Uniunea Europeană îşi va pune amprenta şi asupra evoluţiei vânzărilor de anvelope pentru vehicule comerciale, camioane, autobuze, vehicule agricole şi industriale.

"Este o piaţă importantă, cu cifre considerabile, vizată de producătorii şi distribuitorii mari de anvelope. Avantaj vor avea cei care dispun de logistică integrată, spaţii de depozitare, flotă de transport, servicii post-vânzare şi capital financiar pentru a susţine achiziţiile şi stocurile necesare", a precizat Tofan.

Compania comercializează anual 500.000 de anvelope pentru toate tipurile de autoturisme, 4X4, SUV, camioane, vehicule comerciale, agricole şi industriale. Brandurile comercializate sunt Goodyear, Dunlop, Pirelli, Continental, Michelin, Kumho, Bridgestone, Debica, Sava, GeneralTire, Viking, Kormoran sau Semperit.

Portofoliul de produse Dinamic 92 Distribution include şi gama de uleiuri auto şi industriale. Compania colaborează în prezent cu peste 4.000 de clienţi, vizând prin activitatea de distribuţie redistribuitorii şi revânzătorii, magazinele de piese auto, reprezentanţele auto, service-uri auto, flote comerciale sau reţelele de retail specializate.

Ponderea principală în totalul vânzărilor Dinamic 92 Distribution este deţinută de anvelopele pentru autoturisme şi cele comerciale. Începând cu anul 2011, strategia comercială a companiei a fost orientată, cu precădere, către anvelopele pentru camioane, vehicule agricole şi industriale.

"Piaţa de anvelope este diversificată, 60% din aceasta este reprezentată de anvelopele de buget, cu preţuri sub medie, aproximativ 10% de anvelopele medii şi 30% de cele premium. În schimb, de la an la an se observă o creştere pe segmentul premium", a afirmat proprietarul companiei Dinamic 92 Distribution.

Nemţenii au demarat un proiect ce vizează crearea unei reţele de service-uri la nivel naţional. Primele locaţii au fost deschise deja la Piatra Neamţ şi Oradea. Totodată, compania deţine pe piaţa locală 5 puncte de lucru la Piatra Neamţ, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara şi o flotă de 120 de maşini. Capacitatea de livrare este de peste 9.000 de anvelope pe zi, iar spaţiu de depozitare de circa 20.000 mp. Compania a investit peste 1,5 mil. euro în modernizarea depozitelor, în ultimii 3 ani de zile.

Dinamic 92 Distribution a angajat anul trecut 20 de oameni, astfel că, în prezent compania are 190 de salariaţi. Nemţenii spun că vor continua recrutările în acest an şi mai caută 20 de oameni (reprezentanţi de vânzări, supervizori, merchandiseri, operatori calculator compartiment achiziţii, cât şi pentru departamentele logistică şi marketing). Compania Dinamic 92 Distribution a fost înfiinţată în anul 1992 la Piatra Neamţ, cu capital integral românesc, acţionarii fiind Viorel Tofan (90%) şi Elena Tofan (10%).

Anul trecut, piaţa de anvelope pentru autoturisme, camionete şi 4x4 din România a înregistrat o creştere procentuală cu aproximativ 28% faţă de anul anterior şi un plus al volumelor de circa 820.000 de unităţi, ajungând la 3.760.000 de unităţi. Mai mult, piaţa anvelopelor din segmentul de iarnă a crescut anul trecut cu până la 72% faţă de anul precedent, numărul anvelopelor de iarnă comercializate ajungând la 2,26 milioane de unităţi.