Topul celor mai mari clinici private din România

Autor: Ioana David 01.07.2012

Serviciile medicale private, unul dintre cele mai dinamice sectoare din economie, şi-a continuat ascensiunea anul trecut, astfel că primii zece jucători au ajuns la afaceri de peste 200 mil. euro, adică aproape jumătate din piaţă.

Deschiderile de spitale private au bătut recordul anul trecut, când s-au inaugurat opt unităţi după ce anterior businessul se baza pe deschiderea de policlinici. Extinderea a presupus şi recrutări de personal, astfel că marii operatori au fost extrem de dinamici şi din punctul de vedere al resurselor umane.

Liderul pieţei a rămas MedLife, companie care s-a apropiat de 50 mil. euro cifră de afaceri anul trecut, câştigând astfel 10 mil. euro într-un an.

Extinderea puternică a susţinut afacerile MedLife. Compania este controlată de familia Marcu, dar din acţionariat mai fac parte fondul de investiţii SGAM şi divizia de investiţii private a Băncii Mondiale (IFC).

Afaceri antreprenoriale româneşti din domeniu mai sunt şi clinicile Polisano (controlată de medicul Ilie Vonica), Sanador (deţinută de Doris Andronescu - acţionar unic), Gral Medical (Robert şi Georgeta Şerban) sau Medas.