Siderurgia tine pe linia de plutire piaţa varului

Autor: Ioan Dornescu 22.07.2012

Folosit în construcţii, dar şi în alte industrii, precum cea siderurgică, metalurgică, chimică sau agroalimentară, varul a înregistrat anul trecut o evoluţie asemănătoare celei din 2010. După un prim trimestru dificil, jucătorii estimează în 2012 un volum al vânzărilor similar cu cel de anul trecut.

"Potrivit informaţiilor statistice, în anul 2011 piaţa varului a cunoscut o evoluţie asemănă­toare celei din anul precedent. Piaţa varului este estimată la aproximativ 31 milioane de euro, volumele produse fiind de 1,7 milioane tone", declară Niculae Duşu, preşedintele companiei Celco.

În primele trei luni din acest an piaţa a fost influenţată de condiţiile extreme ale perioadei de extrasezon, dar şi de creşterea preţului materiilor prime şi com­bustibililor, a spus el. "Pentru primul trimestru nu ne aşteptam la relansarea spectaculoasă a pieţei varului şi cu toate acestea am încercat să contracarăm această situaţie prin lărgirea portofoliului de clienţi din cât mai multe sectoare în care se utilizează varul ca materie pri­mă", a completat reprezentantul Celco.

Duşu estimează că în următoarea perioadă din acest an evoluţia pieţei va fi puternic influenţată de cea a construcţiilor civile şi inginereşti, de infrastructură rutieră, precum şi a celei siderurgice sau metalurgice. La nivelul întregului an compania se aşteaptă la un nivel al producţiei similar celui din 2011. Din punct de vedere valoric, Celco estimează însă un avans al vânzărilor, ca urmare a majorării preţurilor de vânzare, pe fondul creşterii cotaţiilor energiei, combustibililor şi materiilor prime.

"În ultimii ani, discuţiile despre piaţa construcţiilor s-au îndreptat către eficien­ţă, ceea ce impune şi pe piaţa românescă de profil folosirea unor produse de calitate superioară în conformitate cu cele mai recente directive europene. În calitate de Preşedinte al Asociaţiei Produ­cătorilor de BCA «PRO BCA», împreună cu ceilalţi producători depunem eforturi deosebite în vederea implementării şi utilizării soluţiilor constructive inovatoare, moderne, fabricate în concordanţă cu cerinţele europene privind calitatea, rezistenţa şi eficienţa construcţiei", a punctat el.

Afacerile companiei controlate de verii Niculae şi Ion Duşu s-au plasat anul trecut la un nivel similar celui înregistrat în 2010, încheiat cu vânzări de 86,4 milioane lei (20,5 milioane euro). Vânzările de var au crescut în 2011, ajungând să deţină o pondere de aproximativ 20% în totalul cifrei de afaceri. Comparativ cu 2010, vânzările de var ale companiei au crescut anul trecut cu 12% în volum şi cu 15% la cifra de afaceri. Creşterea volumelor livrate anul trecut a fost influen­ţată şi de punerea în funcţiune a unui sistem de însăcuire sub vid a varului hidratat, potrivit sursei citate.

Celco, firmă care mai produce adezivi, mortare şi BCA, se aşteaptă la men­ţinerea cifrei de afaceri în 2012. Compania continuă investiţiile, atât în domeniul calităţii, cât şi pentru extinderea capacităţii de producţie, prin punerea în funcţiune a unui cuptor nou de producere a varului, a mai spus Duşu.

"În 2011 volumul pieţei de var - în afara producătorilor captivi - a fost de circa 600 - 620.000 tone, cu o valoare de circa 161 - 162 milioane lei (38 de milioane de euro - n.r.). Estimăm că faţă de 2010 piaţa totală a varului a fost în uşoară creştere, de 3-4%, în volum şi va­loa­re faţă de cea din 2010, bazată pe creş­terile de producţie din siderurgie", spune Marius Marin, CEO al grupului Macon.

Livrările de var au fost susţinute pe de o parte de lansarea unui produs nou, utilizat în siderurgie, iar pe de altă parte de parteneriatele existente pe sortimentele de var destinate sectorului construc­ţiilor, a adăugat el. Totodată, rezultatele de anul trecut au fost influenţate şi de finalizarea unui program investiţional de aproximativ 2,5 mil. euro, concretizat prin punerea în funcţiune a unui cuptor nou.

"La fel ca şi întregul sector al construcţiilor şi al materialelor de con­struc­ţii, piaţa varului a fost influenţată în primul trimestru de condiţiile meteo nefavorabile, manifestate mai ales la nivelul lunii februarie. Premisele privind evolu­ţia Simcor Var în 2012 sunt favorabile, dat fiind faptul că după 5 luni valoarea vânzărilor este cu 60% mai mare raportată la aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivelul anului 2012 estimăm că piaţa va avea aproximativ aceleaşi coordonate (volum/valoare) ca şi cele din 2011", a com­pletat şeful Macon. Producţia de var, a treia linie de business din punctul de vedere al ponderii în cifra de afaceri, reprezintă peste 18% din totalul vânzărilor Macon.

Grupul include companiile Macon Deva, Simcor Var Târgu Jiu, Simbeton Oradea şi Simterac Vadu Crişului şi este controlat de compania de private equity Enterprise Investors din Polonia.