Oferta Transgaz este în aer: deşi ar fi trebuit să înceapă, este posibil să nu se întâmple în acest an

Autor: Roxana Pricop 25.06.2012

Oferta Transgaz are şanse zero să înceapă în această lună, aşa cum şi-a asumat iniţial Guvernul, declaraţia premierului Victor Ponta că vânzarea a 15% din acţiunile transportatorului naţional ar putea fi amânată "pentru o scurtă perioadă de timp" accelerând caruselul de veşti proaste pentru bursa de la Bucureşti.

Singura certitudine în cazul ofertei Transgaz (TGN) este că nu începe în iunie, având în vedere că au mai rămas doar cinci zile până la finalul lunii, iar vineri premierul a declarat pentru Bloomberg că deşi "oferta e într-un stadiu avansat, probabil nu o vom putea face până la finalul lunii iunie". Şeful executivului a motivat amânarea invocând faptul că atacurile politice consumă 75% din timpul şedinţelor de guvern. Guvernul este cel care stabileşte preţul la care se vând acţiunile şi momentul în care începe oferta.

Declaraţia are loc în contextul în care investitorii locali şi străini aşteptau oferta Transgaz în iunie, iar Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie, a intrat în insolvenţă pentru a se restructura. Mai mult, guvernul vrea să amâne până în 2013 prin ordonanţă de urgenţă termenul de privatizare a companiilor de stat.

"Declaraţia premierului Ponta a adus un mare deserviciu pie­ţe­lor financiare pentru că a politizat subiectul ofertelor publice. Din păcate, factorul politic nu realizează că până şi o respiraţie are impact pe pieţele financiare şi poate pune pe fugă investitorii. Nu cred că mai devreme de o lună, o lună şi jumătate vom mai auzi noutăţi despre oferta Transgaz", a spus Adrian Lupşan, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

De intermedierea ofertei se ocupă consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Co. şi BT Securities, însă oficialii nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Nu este foarte clar ce se întâmplă cu contractul de intermediere dacă oferta se amână pe un termen de câteva luni.

Din punct de vedere tehnic, oferta Transgaz ar putea fi reluată în septembrie-octombrie, după lunile de vară considerate puţin favorabile ofertelor publice, potrivit unor surse apropiate consorţiului de brokeri. Însă şi acest termen este sub semnul întrebării pentru că în noiembrie au loc alegeri parlamentare, anii trecuţi arătând că priorităţile în preajma campaniei electorale sunt altele decât privatizarea companiilor de stat.

Când statul a vândut primul pachet de acţiuni la Transgaz (11,3% din capital în 2007), oferta a fost un succes răsunător aducând 66 mil. euro la buget. În 2012, după cinci ani de criză, contextul s-a schimbat, iar pentru a participa la ofertă investitorii cer acum un discount faţă de preţul din piaţă al acţiunii. Calculat la ultimul preţ din piaţă, de 189,9 lei/titlu, pachetul de 15% din acţiunile Trans­gaz valorează 76 mil. euro. Din cauza contextului extern, dar şi a trecerii datei de dividend, acţiunile TGN au scăzut cu 14% în acest an, dând încă un motiv de nemulţumire Guvernului care ar vrea să obţină un preţ cât mai bun pentru activele privatizate.

Preţul actual este sub preţul din oferta publică derulată în decembrie 2007, de 191,92 de lei/acţiune. În plus, actualii Guvernanţi nu vor să audă de discount faţă de preţul de pe bursă după ce au criticat în termeni duri oferta Transelectrica, în care statul a încasat în luna martie un preţ mediu de 15 lei/acţiune pentru pachetul vândut, cu 12% mai mic decât preţul de pe bursă anterior lansării ofertei. Un oficial al actualului Guvern s-a pronunţat chiar că statul ar fi putut încasa o primă faţă de preţul de pe bursă dacă ar fi acceptat să vândă pachetul unui singur investitor, ceea ce ar putea reprezenta un indiciu privind modul în care noii guvernanţi ar putea aborda în perioada următoare procesul de privatizare.

Brokerii sunt de părere că amânarea ofertei este un semnal prost pe care îl transmite România peste graniţe, investitorii străini fiind oricum luaţi prin surprindere de insolvenţa Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie care se pregătea de listare la bursă şi de instalarea unui management privat. "Dacă investitorii locali înţeleg miza din spatele insolvenţei Hidroelectrica, respectiv renegocierea sau rezilierea contractelor cu băieţii deştepţi, pe plan extern mesajul transmis este că statul român nu este capabil să îşi gestioneze activele", spun brokerii.

Impactul insolvenţei s-ar putea răsfrânge asupra întregii economii, iar agenţia de rating Moody's a emis un raport în care atrage atenţia că intrarea Hidroelectrica în insolvenţă influen­ţează negativ situaţia financiară a Guvernului şi implicit profilul de credit al României, deoarece creşte probabilitatea plăţii datoriilor companiei de la bugetul de stat şi întârzie privatizarea.

Cu siguranţă că amânarea ofertei Transgaz va determina şi amânarea ofertei publice iniţiale a Romgaz, care ar fi trebuit să aibă loc în iulie sau septembrie.

La Romgaz, consorţiul de intermediere este format din Goldman Sachs, Erste, BCR şi Raiffeisen Capital & Investment. Despre listarea Hidroelectrica nu mai poate fi vorba până ce compania nu iese din reorganizare. Astfel, mult aşteptata dezvoltare a pieţei de capital va fi amânată pe termen nedeterminat.