Schiţa viitorului Uniunii Europene prevede cedarea controlului bugetelor naţionale şi al băncilor

Autor: Bogdan Cojocaru 26.06.2012

Schiţa viitorului uniunii monetare şi al Uniunii Europene, creionată de şefii celor mai importante instituţii europene, cere statelor membre predarea puterii de a conduce băncile şi cedarea în parte a controlului bugetelor naţionale pentru realizarea unei uniuni bancare şi unei integrări fiscale mai strânse. Planurile vor fi discutate de şefii de state şi de guverne din UE la cel de-al 19-lea summit de criză, pe 28-29 iunie, şi se vor lovi cu siguranţă de rezistenţa celor mai mari economii europene, Germania şi Franţa.

Documentul (care poate fi modificat până la sum­mit) stabileşte detaliile celor patru "stâlpi" ne­ce­sari pen­tru o uniune economică şi monetară pu­ter­nică despre care liderii europeni cred că este ne­vo­ie pentru ca uniu­nea monetară să aibă un viitor sigur, scrie Thomson Reuters.

Planurile au fost schiţate de preşedintele CE Jose Manuel Barroso, pre­şe­din­te­le Con­si­liului European Herman Van Rompuy, pre­şedintele BCE Mario Draghi şi de Jean-Claude Juncker, şeful Euro­group, grupul miniş­trilor de finanţe din zona euro.

În condiţiile în care sistemul bancar dă dovadă de slăbiciuni majore în faţa crizei, liderii europeni au su­bli­niat deja că primul domeniu în care trebuie să lu­cre­ze este integrarea bancară. Ei încearcă să ru­pă legă­tu­rile din­tre băncile cu probleme şi gu­ver­ne­le înda­to­rate. O în­grijorare imediată este siste­mul bancar spa­niol, din cau­za căruia ţara a ajuns în pra­gul bailout-ului. Oficialii UE cred că la o astfel de uniune se poate ajun­ge într-un sin­gur an, însă Ber­linul vrea mai întâi o inte­gra­re fiscală mai strân­să, ceea ce ar dura mai mult de­oare­ce pen­tru aceasta va fi nevoie de modificarea Tratatului UE.

Băncile, în prim-plan

Documentul oferă cele mai multe detalii legate de propunerile despre bănci, insistând pe nevoia unui supraveghetor bancar unic, o schemă comună la nive­lul UE pentru garantarea depozitelor şi un singur fond de salvare a băncilor. Supraveghetorul bancar ar putea fi însărcinat cu controlul tuturor băncilor din UE sau doar cu al celor care au importanţă sistemică şi opera­ţiuni la nivel internaţio­nal. Responsabilitatea suprave­ghe­rii băn­cilor sistemice va fi primită probabil de BCE, iar Au­to­ritatea Bancară Europeană va coor­do­na ac­ti­vi­ta­tea instituţiilor naţionale de reglementare din domeniu.

Despre un fond de salvare a băncilor, docu­men­tul cere un mecanism unic "cu puteri largi" care să fie finanţat prin taxe percepute sistemului ban­car precum taxa pe tranzacţiile financiare. Un as­tfel de mecanism ar oferi "o soluţie europeană inte­grată pentru salvare".

Pentru sprijinirea sistemului bancar ar putea fi ne­voie de "colectivizarea imediată şi permanentă" a ris­cu­lui, subliniază schiţa, ceea ce sugerează că fon­dul per­ma­nent de bailout al zonei euro ESM ar putea fi folosit pen­tru recapitalizarea directă a băn­ci­lor, aşa cum cere Ita­lia. În prezent, reţeta tra­di­ţio­na­lă de salvare a băn­ci­lor presu­pu­ne fonduri ca­nalizate prin inter­me­diul guvernului. Toate aceste propuneri pot fi apli­ca­te sub actualele reguli UE relativ rapid, notează documentul.

La secţiunea în care este exa­mi­nată coor­do­narea fiscală mai strân­să, do­cumentul arată că este nece­sar ca li­de­rii europeni să trea­că mai departe de actualele pro­pu­neri legislative, pre­cum tra­ta­tul fiscal cerut de Germania, pe care 25 din cele 27 de state ale UE s-au an­ga­jat să-l adopte. Schiţa arată că rea­li­zarea unei in­tegrări fiscale şi bancare mai strân­se va fa­cilita procesul de mutualizare a dato­rii­lor şi in­di­că op­ţiu­nea înfiinţării unui fond de "ier­ta­re" a da­to­riilor na­ţio­nale. În acest fond s-ar trans­fera o parte din da­to­riile statelor, care vor fi răs­pun­ză­toa­re în comun pentru pla­ta lor. Plata s-ar face în 20-25 de ani.

Deşi vine din partea unor economişti germani şi este sprijinită de Franţa şi Italia, propunerea fon­du­lui de "iertare" a datoriilor s-a lovit până acum de îm­po­tri­virea Germaniei. Ideea colectivizării datoriilor na­ţio­nale nu a fost exclusă complet de cancelarul german An­gela Merkel, însă aceasta insistă că o astfel de solu­ţie poate fi aplicată doar la sfârşitul procesului de inte­gra­re fiscală. Propunerile instituţiilor UE se vor lovi la summit şi de rezistenţa Franţei, care este reticentă în a ceada o parte din suveranitate.