Cel mai mare trader român de cereale a pus deoparte 10 milioane de euro pentru investiţii în silozuri

Autor: Gabriel Razi 25.06.2012

Brise Group, companie controlată de omul de afaceri Cătălin Marius Bucur, cel mai mare trader de materii prime agricole deţinut de un român, cu afaceri de 125 mil. euro în 2011, va investi în acest an 10 milioane de euro în silozuri şi logistică.

Chiar dacă 2012 probabil nu va fi la fel de bun pentru agricultură ca anul precedent, marii jucători din această piaţă alocă sume impor­tante pentru investiţii cu scopul de a ocupa poziţii im­por­tante într-o piaţă care a de­monstrat în ultimii ani că nu mai poate fi igno­rată nici de jucătorii locali, dar nici de gi­ganţii interna­ţionali.

"Deja am început con­struc­ţia de silozuri noi, iar planul de investiţii în 2012 depăşeşte 10 milioane de euro la nivel naţional. În acest do­me­niu, fără o infrastructură bine pusă la punct, nu poţi vorbi despre dez­vol­tare. Încă sunt câ­teva zone în ţară unde nu suntem prezenţi şi unde o să luăm o poziţie clară în următoarea pe­rioadă", explică Angelo Nicolae, director ge­neral al Brise Group.

El conduce compania de nouă luni, iar anterior a ocupat o poziţie în management în cadrul producătorului elveţian de seminţe, pesticide şi fertilizatori Syngenta.

Şeful Brise nu a precizat însă unde vor fi construite aceste silozuri sau ce capacitate de stocare urmează a fi construită în urma investi­ţiilor bugetate pentru anul acesta.

Brise Group face parte din "clubul select" al traderilor de cereale deţinuţi de antreprenori locali care ţin piept unor giganţi multinaţionali pre­cum Cargill, Ameropa sau Alfred Toepfer. Printre antreprenorii locali implicaţi pe această piaţă se numără Jabar Kanani (Agricover), Ham­zeh Ali (Agrinvest), Gabriel Bărbălău (Uni­­ted Grain Grup), Gelu Scutaru (Com­ce­real Vrancea) sau Maria Simcelescu (Ce­real­com Timiş).

Astfel, cu toate că piaţa este dominată de jucători multinaţionali, Brise Group a ajuns să de­ţină silozuri, baze de preluare şi depozite cu o capacitate totală de stocare de 250.000 de tone în zona de sud a ţării. Capacitatea de sto­care operată de companie este comparabilă cu cea deţinută de marile grupuri multi­naţionale.

O bună parte din aceste capacităţi au intrat sub controlul traderului după ce în urmă cu mai bine de doi ani compania a achiziţionat pe Bursă o participaţie de 79% din Comcereal Olt de la SIF Oltenia pentru 2,4 milioane de euro. Ulterior Brise Group şi-a majorat deţinerea din cadrul depozitarului de cereale cu alte 5%.

"Achiziţionarea Comcereal Olt a fost cel mai important pas în creşterea capacităţii de stocare", adaugă Nicolae.

Au galopat în 2011 şi vor să păstreze ritmul

Extinderea reţelei de silozuri a Brise Group vine şi după ce anul trecut compania a reuşit să îşi majoreze cu mai bine de 50% afacerile, până la circa 125 mil. euro, avansul venind pe fondul anului agricol cu rezultate record în ultima perioadă, fiind susţinut în acelaşi timp şi de cotaţiile ridicate pentru grâu sau porumb.

"Creşterea a fost peste cea a pieţei, ceea ce înseamnă că am câştigat cotă de piaţă, infrastructura şi echipa foarte dinamică şi flexibilă putând maximiza climatul favorabil dat de evoluţia pieţei şi a preţurilor la nivel global", subliniază Nicolae. Evoluţia afacerilor Brise Group este în ton cu cea înregistrată de alţi traderi precum Agri­cover (creştere de 47%), Ameropa (creştere de 219%) sau Agrium (creştere de 91%).

Avansul pieţei comerţului cu materii prime agricole s-a produs ca urmare a recoltelor mari strânse de producătorii locali. În 2011 producţia agricolă a adus în economie 19 miliarde de euro, potrivit unor estimări din piaţă.

Deşi primele date arată că recoltele de cereale şi plante oleaginoase vor fi anul acesta sub cele din 2011 ca urmare a condiţiilor meteo precare de la sfârşitul anului trecut, traderul Brise Group şi-a bugetat pentru fiecare din următorii trei ani o creştere cu 20-30% a rulajelor.

"Estimările sunt ca la nivel de ţară să fie o producţie mai mică anul acesta la cereale păioase şi evidentă la rapiţă, se aşteaptă însă un plus la floarea-soarelui şi porumb. Dorinţa noastră este să atingem un milion de tone (pe pieţele internaţionale un milion de tone de cereale valorează în prezent între 150 şi 200 milioane de euro - n.red.) în următorii trei ani".

Se extind regional

În lupta cu marile case internaţionale de comerţ cu materii prime agricole, Brise Group a făcut anul trecut pasul pe piaţa agricolă din Bulgaria. Mişcarea nu este una singulară între traderii prezenţi local, având în vedere că şi Agricover, un alt jucător puternic, are de mai bine de doi ani operaţiuni la sud de Dunăre.

Angelo Niculae spune însă că Brise Group are o atitudine mult mai puţin agresivă în Bulgaria faţă de cea de pe plan local, având în vedere contextul în care aceasta este şi prima ieşire în afara pieţei din România. "Într-o piaţă nouă paşii se fac cu o mai mare prudenţă, dar deja avem paşi siguri, am înţeles piaţa, avem un management care are experienţă în zona Balcanică şi a Mării Negre", adaugă şeful Brise Group, fără să precizeze ce procent din totalul businessului este adus de încasările din Bulgaria.

Traderul are însă pe hârtie un plan mai larg de extindere regională, ce vizează intrarea pe pie­ţele din Serbia, Republica Moldova, Ucrai­na sau Ungaria.

Lucrează terenuri de 20 mil. euro

Diferit faţă de alte companii implicate în comerţul cu materii prime agricole, care s-au concentrat până acum în România numai pe achi­ziţiile pe care le fac de la fermieri, Brise Group este implicată şi în producţie. Compania are în exploatare terenuri agricole cu o supra­faţă totală de 10.000 de hectare.

"Cultivăm atât în zona de sud-est, cât şi în zona de vest, acesta este încă un avantaj din dorinţa de a înţelege fermierul şi nevoile lui."

Valoarea de piaţă a terenurilor lucrate de trader se ridică în prezent la aproximativ 10 mi­lioane de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 2.000 euro/hectar.

Deşi prin intrarea în producţie Brise Group a făcut un pas în lateral faţă de strategiile tra­di­ţio­nale din industria comerţului cu materii prime agricole, şeful traderului subliniază că ope­­raţiunile de comerţ au fost întărite prin re­cru­tarea a 34 de traderi după ce în anii trecuţi în bi­roul de trading al companiei era un singur an­gajat. Lor li se adaugă alţi aproximativ 150 de angajaţi, din care o bună parte este acoperită de reţeaua de reprezentanţi de vânzări pe care traderul o are în ţară.