Enel a pus ochii şi pe apă după investiţii de 400 mil. euro în vânt

Autor: Roxana Petrescu 24.06.2012

Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a grupului de utilităţi Enel, spune că este interesată şi de investiţii în producţia de energie hidro după ce până acum italienii au pompat peste 400 de milioane de euro în proiecte eoliene în România. Potrivit informaţiilor disponibile, Enel avea la finele anului trecut o capacitate instalată în parcuri eoliene de circa 270 MW.

"Compania intenţionează să dezvolte încă 202 MW în proiecte eoliene şi 25 MW în proiecte de microhi­dro­centrale din prezent până în 2016", au precizat reprezentanţii companiei. Tot potrivit unor informaţii recente ale Enel Green Power, investiţiile companiei s-au ridicat în 2011 la 330 de milioane de euro, sumă considerabil mai mare faţă de cele 75 de milioane de euro alocate pieţei locale în 2010. Pentru montarea a încă 202 MW în parcuri eoliene, italienii ar trebui să investească peste 300 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF făcute pe baza costului de 1,5 milioane de euro pentru fiecare megawatt instalat într-un proiect eolian.

În 2010 Enel a pus în funcţiune primul parc eolian din România al grupului, cu o capacitate de 34 MW, amplasat în Valea Nucarilor, judeţul Tulcea. Anul trecut, investiţiile Enel în acest sector au continuat, astfel că firma a pus în funcţiune parcurile Sălbatică I şi Sălbatica II, ambele de câte 70 MW, amplasate tot în judeţul Tulcea. Un alt parc eolian de 70 MW a fost realizat în localitatea Casimcea, judeţul Tulcea. În acest moment se află în execuţie un parc de 48 de MW, din care deja au fost montaţi 25 MW, în localităţile Sfânta Elena şi Coronini din judeţul Caraş-Severin.

Energia verde a prins contur în România în special datorită schemei de sprijin foarte generoase pusă la dispoziţia investitorilor de către stat. Potrivit celor mai recente date ale Transelectrica, de la începutul lunii iunie cincisprezece parcuri eoliene în valoare de peste 1,7 miliarde de euro, cu o capacitate de 1.165 MW, mai mult decât un reactor al centralei de la Cernavodă, erau instalate, majoritatea fiind amplasate în Dobrogea.