Videanu iese din brokeraj şi vinde Equity Invest

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 24.06.2012

Preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general al Equity Invest Gabriel Gheorghe, preia acţiunile deţinute la casa de brokeraj de fostul ministru al economiei Adriean Videanu şi de la ceilalţi trei asociaţi ai firmei.

Videanu deţinea 24% din acţiunile Equity Invest, pachete similare fiind controlate de Raul Doicescu, proprietarul firmei de construcţii Bog'Art, de Sida Ionescu, soţia fostului director al FPS Gheorghe Ionescu, şi de omul de afaceri Tiberiu-Bică Postelnicu.

Decizia celor patru, toţi nume foarte cunoscute în businessul local, de a ieşi din acţionariatul Equity Invest vine în contextul în care brokerajul nu mai este o activitate profitabilă după ce tranzacţiile şi comisioanele au scăzut puternic în ultimii trei ani. Equity Invest a avut în 2010 afaceri de 272.000 de lei (65.000 de euro) şi pierderi operaţionale. Firma de brokeraj a avut în 2010 un profit de 350.000 de lei, însă acesta s-a datorat în principal vânzării unor acţiuni deţinute la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). La finalul lui 2010, Equity Invest avea capitaluri proprii în valoare de 3,58 mil. lei (844.000 de euro), astfel că cel mai probabil valoarea tranzacţiei nu depăşeşte un milion de euro.

Tranzacţia a fost aprobată miercuri de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, iar la finalul operaţiunii Gabriel Gheorghe va deţine 99,94% din acţiunile casei de brokeraj.

Equity Invest se clasează pe locul 18 în topul intermediarilor de la BVB. În primele cinci luni casa de brokeraj a intermediat tranzacţii de 103,5 mil. lei. Equity Invest a ieşit pentru puţin timp în evidenţă la începutul lui 2011, odată cu listarea Fondului Proprietatea, când a intermediat tran­zacţii de 55 mil. lei într-o singură lună, alimentând speculaţiile că unii dintre acţionarii firmei ar fi vândut pachete semnificative de acţiuni FP.

La acea vreme Videanu declara că nu mai are nicio implicare la Equity Invest de şase ani.