Premiere la Medicover: Reconstrucţia mânii şi micşorarea stomacului în obezitate morbidă

Autor: Elvira Gheorghita 21.06.2012

Potrivit Medicover, dr Gabriel Dinu, medic primar ortopedie-traumatologie, a realizat operaţii demonstrative de chirurgie reconstructivă a mâinii, cu participarea medicul Patrick Houvet, membru al Institutului Francez de Chirurgie a Mâinii din 1997. De asemenea, medicul francez a susţinut un curs având ca temă "Noi metode de intervenţie în chirurgia reconstructivă a mâinii" medicilor specialişti, inclusiv medicilor rezidenţi care îşi doresc să se specializeze în chirurgia mâinii.

"Mă aflu pentru prima oară într-un spital privat din România datorită colaborării excelente cu medicul Gabriel Dinu şi pot să vă spun că sunt impresionat de dotările şi aparatura performantă din Spitalul Medicover. Mă bucur că există un interes deosebit al medicilor tineri de a se specializa în acest tip de intervenţii specifice, în prezent un segment de nişă în România", a spus Patrick Houvet, membru al Institutului Francez de Chirurgie a Mâinii.

Doctorul francez este specializat în chirurgia reconstructivă a mâinii, articulaţiilor şi nervilor periferici şi totodată membru al Collège des Chirurgiens Orthopédistes et Traumatologues Français, Societé Française de Chirurgie Orthopédique et Traumatologique (SOFCOT), al Société Française de Chirurgie de la Main (SFCM-GEM), American Society for Surgery of the Hand (ASSH), American Association for Hand Surgery (AAHS), American Society for Peripheral nerve (ASPN), American Academy for Orthopaedic Surgery (AAOS).

De asemenea, tot la Spitalul Medicover a fost realizată prima operaţie de micşorare a stomacului (gastric sleeve) pentru obezitate morbidă sub îndrumarea conferenţiar universitar dr Ionel Câmpeanu.

Echipa chirurgicală a fost condusă de Florin Turcu şi din ea au făcut parte medicii Filip Gerard şi Bogdan Popescu.

"Spitalul Medicover este unul din puţinele spitale în care se realizează cu succes procedura de micşorare a stomacului, dezvoltată la Spitalul Sf. Ioan, unde m-am format profesional. Vom continua să dezvoltăm departamentul de chirurgie bariatică şi chirurgie laparoscopică, întrucât după intervenţie, spitalizarea este scurtă şi recuperarea pacientului este rapidă", a declarat dr Florin Turcu.

Pacientul în vârstă de 42 de ani, cu greutatea de 175 kilograme, cu super obezitate morbidă, prezenta serioase probleme cardiorespiratorii şi diabet. El a fost sub supravegherea medicilor aproape şase săptămâni, timp în care a fost supus unor tratamente, în vederea pregătirii pentru intervenţie.

Intervenţia de micşorare a stomacului a durat aproximativ două ore, iar evoluţia postoperatorie a fost foarte bună, fapt ce a permis externarea pacientului după 72 de ore.

Intervenţia îl va ajuta pe pacient să slăbească progresiv pe parcursul urmatoarelor 9 - 12 luni. Pe măsură ce va scădea în greutate, pacientul îşi va ameliora starea de sănătate, a mai spus medicul.