Comelf produce la Bistriţa componente de eoliene pentru gigantul Siemens

Autor: Roxana Petrescu 21.06.2012

Comelf Bistriţa, producăto­rul de echipamente pen­tru protecţia mediului şi pen­tru construcţii con­tro­lat de grupul Uzinsider Bu­­cu­reşti, a început din 2009 să rea­li­ze­ze mici com­ponente pentru eoliene, o industrie care abia decola în România. Între timp însă, zona energiei verzi şi în special pro­iec­tele eoliene au înregistrat un adevărat boom, până acum fiind atra­se investiţii de peste două miliarde de euro. Odată cu ele şi cei care au intuit de­co­larea acestui domeniu au avut de câştigat.

"În toamna anului 2009 am început fabri­caţia unui număr redus de com­po­nente pentru echipări interioare ale insta­laţiilor eoliene, având greutatea cu­prin­să între 0,5 şi 50 kilograme pe bu­cată, iar până în prezent am dezvoltat acest tip de fabricaţie, ajungând să pro­ducem structuri metalice complexe de până la 3.500 de kilograme pe bucată", spune Dorin Stoian, directorul general al Comelf, compania care anul trecut a ajuns la afaceri de 142,1 milioane de lei (33,6 milioane de euro), în creştere cu 29% comparativ cu 2010.

Totodată, profitul net al societăţii aproape că s-a dublat anul trecut, ajungând la 0,9 milioane de lei.

În România nu există deocamdată o unitate de producţie destinată exclusiv echipamentelor eoliene, dar o serie de firme locale s-au orientat către acest domeniu mai ales în contextul exploziei de proiecte dezvoltate în special în sud-estul ţării. Dacă de exemplu la fi­na­lul anu­lui 2009 în România funcţionau nu­­mai 14 MW în parcuri eoliene, po­trivit celor mai recente date ale Trans­elec­tri­ca, la începutul lunii iunie erau deja dis­po­nibili în sistem peste 1.165 MW, după in­vestiţii de circa 1,7 mld. euro. Datele furnizate de Institutul pen­tru Stu­dii şi Proiectări Energetice (ISPE) ara­tă că în acest moment sunt mon­taţi cir­ca 1.500 MW în par­curi eo­lie­ne, echi­valentul în capa­ci­ta­te a celor do­uă re­actoare de la Cerna­vo­dă, o parte din­tre turbine fiind însă în probe.

De la nimic, la aproape 10% din afaceri

Stoian spune că circa 60 de oameni din cei peste 1.000 ai Comelf lucrează nu­mai pentru eoliene, piesele fiind rea­li­zate în hale de producţie pentru com­ponente din oţel carbon, dar şi într-o hală special amenajată pentru execuţia celor din inox.

"Primele componente au fost li­vrate la sfârşitul anului 2009, dar într-un volum foarte scăzut. În anul 2011 pro­ducţia a crescut cu 45,7% faţă de 2010, iar în 2012 estimăm o creştere cu 15% faţă de 2011", explică reprezentantul Comelf Bistriţa.

Odată cu creşterea producţiei, şi pon­derea încasărilor din componente pen­tru eoliene în totalul businessului ru­lat de Comelf a început să prindă contur.

"În anul 2011 vânzările de com­po­nen­te pentru turbine eoliene au repre­zen­tat 7,26 % din totalul vânzărilor, în 2010 au reprezentat 7,02 %, iar în 2009 doar 0,2%. Pentru anul 2012 estimăm 7,7% din totalul vânză­rilor", mai spune Dorin Stoian. Astfel, da­că se ţine cont că anul trecut afacerile com­paniei au fost de 142,1 mil. lei, rezultă că pro­ducţia de componente pen­tru tur­bi­ne eoliene a ajuns la 10,3 mil. lei.

Din Bistriţa în Danemarca

Şeful Comelf Bistriţa spune că toate com­ponentele de eoliene care ies de pe poar­ta fabricii sunt achiziţionate de Siemens Wind Power, Danemarca.

"Producţia de compo­nen­te este ex­por­tată 100% către Siemens Wind Power A/S Danemarca. Nu avem infor­ma­ţii din care să rezulte că echipa­men­tele eoliene pentru care am livrat com­ponente au fost montate pe teritoriul Ro­mâniei", a conchis reprezentantul Comelf Bistriţa.

Cele mai mari parcuri eoliene con­stru­ite până acum în România aparţin gigan­ţilor CEZ (Cehia), Energias de Por­tugal, Iberdrola (Spania) şi Enel Green Power (Italia). Astfel, cehii de la CEZ deţin acum 387,5 MW instalaţi pe raza a două co­mu­ne dobrogene, Fântânele şi Co­gea­lac. În total, parcul eolian dezvoltat de CEZ are o capacitate de 600 MW, iar po­trivit celor mai recente informaţii dis­po­nibile întreaga investiţie, de 1,1 mld. euro, ar trebui să fie finalizată anul acesta. CEZ va monta 240 de turbine eo­lie­ne, livrate de americanii de la Ge­neral Electric, cu o capacitate de 2,5 MW fiecare, cu o înălţime şi un dia­me­tru de 100 de metri.

Al doilea parc eolian ca dimensiune a fost dezvoltat de Energias de Portugal în comuna constănţeană Peştera şi are o capa­citate de 90 MW. Pentru echiparea acestui parc au fost necesare 30 de tur­bi­ne eoliene cu o capacitate de 3 MW fiecare.