Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi ARB: se vor produce regrupări în clasamentul băncilor pentru că există o reţinere a unor bănci străine de a se dezvolta

Autor: Andrei Cîrchelan 20.06.2012

 

Sistemul bancar românesc arată bine în condiţiile date: are o profita­bili­ta­te redusă şi sunt multe luni în care co­che­tează cu pier­derea, dar faţă de condiţiile actuale putem să îi dăm un calificativ bun.

Are suficiente resurse pentru a sus­ţi­ne dezvoltarea economiei româneşti. Nu poate sus­ţine o economie mai sofisti­ca­tă, dar eco­no­mia românească o poate sus­ţine. Cred că am reuşit să dezvoltăm su­fi­cient bankingul cla­sic în ultimii 20 de ani, astfel încât să pu­tem oferi acest su­port. Sistemul bancar tre­buie tot timpul să fie lângă economie, să fie în alertă şi să schimbe viteza atunci când eco­no­mia schimbă viteza. Nu putem fi în altă par­te, trebuie să urmăm economia pen­tru că altfel ne autoexcludem.

Cred că în următorii doi ani vor fi mai mult schimbări de acţionariat ca ur­ma­re a unor decizii din afara ţării. Nu mă aştept ca ci­neva care contează să pă­ră­sească piaţa ro­mâ­nească. Este posibil ca o bancă mai mică, deschisă acum şapte-opt ani, care nu şi-a atins un obiec­tiv, să decidă să plece, dar nu cred că este cazul unor bănci care au făcut bani aici şi care au câştigat o poziţie importantă.

Cred că într-o perioadă viitoare se vor produce regrupări în clasamentul băncilor pentru că există în mod clar o reţinere a unor bănci străine de a se dezvolta. Reţinerea băncilor străine lasă loc băncilor româneşti să ocupe poziţii pe care nu le-ar fi putut ocupa. Ascensiunea băncilor româneşti se da­to­rează atât eforturilor lor, cât şi lipsei de apetit a celorlalţi.

Cererea este scăzută şi este dispropor­ţionată faţă de ofertă. Băncile nu pot forţa pentru că ele trebuie să întâmpine cerinţele pieţei. Nu putem ieşi cu taraba afară că să vindem credite. Dacă cererea apare, băncile vor fi interesate şi gata să onoreze cererea.

Din păcate, masa de bani dispo­nibili local este limitată şi nu există elemente care să ne facă să credem că econo­mi­sirea va creşte foarte mult. Eco­no­mi­si­rea a crescut în ultimii ani pe fondul abţinerii de la consum, dar nu cred că atunci când cererea de credite va creşte vom vedea şi o creştere a economisiri. Clienţii trebuie să vină şi ei cu bani dacă vor finanţare. Sunt şi bănci care oferă dobânzi mici la depozite. Pentru că ecoul politicii BNR există, dar întârziat.