Bogza, Bancpost, la ZF Bankers: Creşterea economică de anul trecut nu a ajutat deloc băncile locale

Autor: Andrei Cîrchelan 20.06.2012

Avansul economiei româneşti de anul trecut nu a avut un impact pozitiv în afacerile băncilor locale, a declarat miercuri Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, la conferinţa ZF Bankers Summit 12.

"Nu se întrevede un sfârşit al crizei. Am văzut că un an de creştere economică de 2,5% cum a fost 2011 nu a avut niciun impact pozitiv pentru sistemul bancar. Creşterea economică a mers parţial spre corectarea unor deficite, dar la nivelul economiei reale creşterea de 2,5% nu este perceptibilă pentru o ţară de dimensiunile României", a afirmat Bogza la conferinţa ZF.

"Atâta vreme cât se menţine acest tip de criză, creşterile economice, dacă vor fi creşteri, vor fi reduse. A creşte volumul de creditare în perioada asta înseamnă să creşti un nivel de îndatorare care părea deja nesustenabil chiar şi înainte de criză. Ca sistem bancar e foarte periculos să ne aventurăm în previziuni oprimiste de creştere", a precizat bancherul.

Mihai Bogza este Presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost din mai 2005. Intre anii 1998-2004 a detinut functia de Viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei pe probleme de coordonare a activitatilor de reglementare, autorizare si supraveghere prudentiala, fiind implicat direct in procesul de restructurare a sectorului bancar derulat in perioada 1999-2000. De la finele anului 1998 si pana in iunie 2003, Domnul Bogza a fost Presedintele Consiliului de Administratie al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Anterior, a fost Presedinte al Bancii de Export-Import a Romaniei (EXIMBANK), deputy Pater Bank si Director general in cadrul Ministerului Finantelor, asigurand conducerea Directiei Generale a Relatiilor Financiare cu Organismele Internationale.