Un grup francez cumpără două silozuri din România de la Cargill

Autor: Marius Oncu 19.06.2012

Silozul din Brăila are o capacitate de 25.000 de tone, iar cel din Ţăndărei de 23.000 de tone. Cele două unităţi au împreună 29 de angajaţi, care vor fi preluaţi de Soufflet la finalizarea achiziţiei, potrivit unui comunicat al celor două grupuri.

"Achiziţia este benefică pentru Soufflet din mai multe puncte de vedere. În primul rând, grupul îşi creşte capacitatea de stocare în România, unde se extinde rapid. În al doilea rând, Soufflet Agro România are deja numeroşi clienţi în regiune şi vrea să-şi dezvolte relaţii cu fermierii locali. Totodată, noile capacităţi de stocare vor asigura aprovizionarea fabricii pentru malţ din Buzău a grupului, care are o capacitate anuală de 106.000 de tone", se arată în comunicat.

Decizia Cargill de a vinde este rezultatul unei analize a necesarului operaţional, în urma căruia a rezultat că cele două silozuri reprezintă un surplus de capacitate. Cargill rămâne angajat în privinţa pieţei din România şi intenţionează să continue extinderea.

Grupul Soufflet este cel mai mare colector privat de cereale din Franţa, cu 3,65 milioane de tone, la care se adaugă circa un milion de tone în străinătate. Soufflet are 42 de fabrici în Europa, este un jucător important pe piaţa malţului şi cel mai operator de pe piaţa europeană a morăritului.

Cargill este un producător şi distribuitor în domeniile alimentar, agricol şi industrial. Grupul este prezent în 65 de ţări. Cargill a cumpărat primul siloz în România în 2000 şi s-a extins, ulterior, prin achiziţii şi investiţii. Activităţile grupului pe piaţa locală includ comercializarea de cereale, servicii de depozitare în silozuri, producerea şi comercializarea de uleiuri îmbuteliate şi producerea de nutreţuri pentru animale.