Daunele mari pe RCA au adus Omniasig o pierdere de 43 mil. euro anul trecut

Autor: Ciprian Botea 18.06.2012

Omniasig, companie controlată de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a raportat anul trecut o pierdere de 181 milioane de lei (circa 43 mil. euro) din cauza exploziei daunelor pe poliţe auto, acesta fiind primul rezultat negativ al companiei din ultimul deceniu.

Oficialii companiei se aşteaptă la o îmbunătăţire a rezultatului începând din 2012 şi şi-au propus să acopere pierderea de 43 de milioane de euro din profiturile obţinute în următorii cinci ani, iar acţionarii nu vor fi nevoiţi să vină cu bani de acasă pentru o eventuală majorare de capital.

"Nu există nicio temere cu privire la capitalul minim necesar pentru că noua companie Omniasig (rezultată din fuziunea cu BCR Asigurări - n. red.) va înregistra un profit destul de mare datorită fondului comercial preluat ca urmare a fuziunii, iar câştigurile reţinute de societate vor fi din nou pozitive", potrivit unei note a directoratului companiei.

Omniasig era până anul trecut una din puţinele societăţi de asigurări profitabile, în condiţiile în care întreaga piaţă înregistrează din 2005 încoace pierderi de zeci de milioane de euro în fiecare an. Criza şi-a pus însă amprenta asupra afacerilor asigurătorului, iar în 2010 Omniasig a înregistrat un rezultat pozitiv de numai 3,2 milioane de lei.

Intrarea pe pierdere a companiei vine după doi ani în care afacerile au scăzut cu două cifre, iar daunele s-au menţinut la un nivel ridicat.

Compania a plătit în 2011 despăgubiri cu o valoare cumulată de 650 de milioane de lei (153 mil. euro), rata daunei (ponderea despăgubirilor în veniturile din prime) urcând de la 63% la aproape 94%.

Cea mai mare rată a daunei se înregistrează la asigurările de răspundere civilă auto (RCA), unde despăgubirile plătite au depăşit cu 20% nivelul încasărilor din prime. Omniasig a intrat la începutul anului trecut în războiul preţurilor pe acest segment de piaţă şi a redus tarifele cu 20% în încercarea de a-şi consolida baza de clienţi.

Asigurătorul s-a trezit astfel cu un portofoliu semnificativ de clienţi cu poliţe RCA şi implicit cu foarte multe daune. Şi rezervele de daune au crescut cu 11% pe parcursul anului trecut şi au depăşit 390 milioane de lei.

"Creşterea rezervei de daună a fost datorată pretenţiilor mai mari pentru vătămări corporale şi daune morale acoperite de asigurarea de răspundere civilă auto. Aceste pretenţii trebuie recunoscute la valoare integrală şi nu pot fi diminuate până la plata daunelor", potrivit raportului anual al compani­ei. Despăgubirile plătite de asi­gu­rători pentru vă­tămări corporale şi daune morale la nivelul întregii pieţe au atins 60 mil. euro anul trecut.

Omniasig a plătit în 2011 mai multe daune de sute de mii de euro, în timp ce alte companii au atins deja pragul de un milion de euro pentru un singur dosar de daună. Omniasig avea la finalul anului trecut active de circa 1,6 miliarde de lei (365 mil. euro), în scădere cu 5% faţă de luna decembrie 2010. Datoriile au crescut însă cu 11% şi au ajuns la 1,4 miliarde de lei. Portofoliul de titluri de stat se ridica la 377 milioane de lei, iar asigurătorul mai avea în bilanţ obligaţiuni emise de Erste Bank, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de circa 33 milioane de lei. Depozitele la bănci au scăzut aproape la jumătate faţă de finalul anului 2010 şi au ajuns la 94,5 milioane de lei.

Compania a cedat anul trecut în reasigurare 241 milioane de lei (57 mil. euro) dintr-un total al primelor subscrise de 762 milioane de lei (180 mil. euro), cea mai mare parte pe segmentul asigurărilor auto obligatorii. Daunele recuperate din reasigurare s-au ridicat la 104 milioane de lei.

Omniasig a încheiat în luna mai procesul de fuziune cu BCR Asigurări, companie controlată tot de grupul austriac VIG, noua entitate având circa 2.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 224 de sucursale şi agenţii.

Afacerile celor doi asigurători au scăzut cu 15-20% în primul trimestru, dar noua companie şi-a bugetat pentru întreg anul subscrieri de 1,2 milioane de lei, similare cu afacerile cumulate ale Omniasig şi BCR Asigurări în 2011.