Majorarea bugetelor MJ, ICCJ, CSM şi ocuparea unor posturi vacante, la rectificarea bugetară

Ziarul Financiar 14.06.2012

Guvernul, la propunerea ministrului Justiţiei, a adoptat, miercuri, un memorandum referitor la "Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi aprobat pentru această instituţie, în vederea implementării noului Cod de procedură civilă, asigurarea finanţării unor posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instanţelor judecătoreşti la noile cerinţe determinate de impactul noilor coduri", se arată într-un comunicat de presă al MJ transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Memorandumul prevede ocuparea a 152 de posturi vacante din cadrul instanţelor judecătoreşti, aparatul propriu al Ministerului Justiţiei şi Autoritarii Naţionale pentru Cetăţenie, precum şi majorarea bugetului MJ cu 25.616.000 de lei şi a numărului maxim pe posturi finanţate pe acest an cu 534 de posturi, cu ocazia rectificării bugetare.

La rectificarea bugetară va fi majorat şi bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu 873.000 de lei şi a numărului maxim pe posturi finanţate pe acest an cu zece, pentru magistraţi asistenţi.

Memorandului mai prevede majorarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii cu 720.000 de lei şi a numărului maxim pe posturi finanţate pe acest an cu zece, la rectificarea bugetară.

De asemenea, documentul prevede şi reorganizarea Inspecţiei Judiciare, respectiv organizarea grefei secţiilor în materie disciplinară cu un număr de zece consilieri juridici asimilaţi judecătorilor şi procurorilor, efortul bugetar suplimentar fiind de 720.000 de lei, potrivit MJ.

Una dintre cele patru condiţionalităţi din cadrul Mecanismului de Cooperare şi verificare (MCV) în relaţia României cu Comisia Europeană vizează, între altele, raportarea şi monitorizarea implementării noilor coduri de legi. În acest context, printre recomandările cuprinse în rapoartele Comisiei Europene asupra progreselor României în cadrul MCV se găseşte şi cea referitoare la adoptarea unor măsuri active care să însoţească intrarea în vigoare a Codului civil precum şi adoptarea unui plan cuprinzător de punere în aplicare a celor trei noi coduri şi furnizarea de resurse suficiente pentru reorganizarea instanţelor şi parchetelor.

"În acest fel, legat de raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare care urmează a fi aprobat în cursul lunii iulie, Ministerul Justiţiei va putea îndeplini angajamentul referitor la asigurarea condiţiilor pentru aplicarea noilor Coduri de legi, în primul rând a Codului de procedură civilă care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie a.c. Astfel, România adaugă un nou argument în favoarea obţinerii unui raport pozitiv din partea Comisiei Europene referitor la MCV, la cinci ani de la aderarea României la Uniunea Europeană şi de la instituirea acestui mecanism", a precizat sursa citată.