Borotea, CEZ: Jumătate din investiţiile din România ale CEZ sunt focalizate pe energia verde

Autori: Andreea Neferu , Gabriel Razi 14.06.2012

Sunt momente în care lucrurile se desfăşoară foarte interesant şi rapid. În energie, chiar ieri s-a avizat legea energiei electrice şi a gazelor naturale. Chiar acum se discută legea privind schema suport a energiei regenerabile, susţine Adrian Borotea, membru al directoratului CEZ România, în cadrul conferinţei ZF "Cei mai mari jucători din economie".

Principalele declaraţii ale oficialului CEZ la conferinţa ZF

►Trebuie să ţinem cont de mediul extern, pornind de la UE dar fără a neglija şi alte frontiere, mergând către mediul intern. Prin consumul de energie electrică, se dă un semnal: dacă se relansează consumul înseamnă că există o perspectivă îmbucurătoare. Dacă se confirmă pentru mai multe trimestre, înseamnă un trend pozitiv pentru întreaga economie.

►Este foarte bine ca statul să încurajeze dezvoltarea unor companii de stat, nu numai prin declaraţii ci şI prin acţiuni. Acest lucru s-a întâmplat în Cehia cu CEZ. Grupul e prezent azi în o serie de state, pornind de la o companie destul de mică, de talia Renel-ului şI ajungând în primii zece jucători din Europa.

►Grupul CEZ, cu management privat, are o întalnire cu top-managementul din toate ţările şI îşI aliniază şI actualizează strategia de dezvoltare pe anul care urmează. Grupul nu se focalizează numai pe Cehia, ci şI pe achiziţiile străine.

►Sunt foarte diverse direcţiile de dezvoltare ale CEZ, pornind de la zona nucleară, continuând cu preocuparea la nivelul Europei legate de energia regenerabilă. România este poate cea mai importantă dintre cele 3 ţări spre care CEZ şi-a focalizat atenţia în ceea ce priveşte energia regenerabilă.

►CEZ a investit peste 2 miliarde de euro în România, pentru că România este ţară a UE, a preluat şI preia în continuare prevederile europene, are stabilitate politică şI îşI asumă angajamentele faţă de investitori şI de organismele internaţionale.

►Jumătate din investiţiile din România ale CEZ sunt focalizate pe energia verde. Vorbim de trei parcuri eoliene cu investiţii de 1,1 miliarde de euro. Numărul de clienţI e mai mare de 1,4 milioane de clienţI în România

►România este norocoasă, pentru că avem un portofoliu energetic echilibrat. România se află într-o situaţie fericită, fiind un exportator net de energie electrică.

► Ce doresc investitorii? Stabilitate, predictibilitate, stabilitate politică în vederea schiţării unor planuri de afaceri pe termen lung, ceea ce duce la crearea de locuri de muncă şI de investiţii care rămân aici, plus impozitele şI taxele plătite.

► Grupul CEZ continuă politica de investiţii masive în România. După aceste 2 miliarde de euro, avem alte 400 milioane de euro anul acesta şI vizăm dezvoltarea prin achiziţii în zona de energie electrică şI mai ales în zona de energie regenerabilă.