Britanicii de la Endava vor să se extindă din România pe noi pieţe europene

Autor: Laurentiu Cotu 13.06.2012

Compania Endava România, parte a grupului britanic Endava, specializată în furnizarea de servicii IT de business pentru aplicaţii financiare, telecomunicaţii, media şi tehnologia IT, intenţionează în următoarele 12 luni să-şi extindă activitatea pe noi pieţe din Europa, printre care şi Germania.

Decizia Endava de extindere a activităţii în Europa a fost luată în contextul în care companiile străine din sectorul serviciilor financiare vor continua să externalizeze proiectele IT, iar în prezent aproximativ 90% din veniturile britanicilor sunt realizate cu clienţi din Statele Unite şi Marea Britanie. Aceşti clienţi provin cu precădere din sectorul serviciilor financiare, în timp ce doar 10% din cifra de afaceri a companiei este realizată cu clienţi din Europa Centrală şi de Est.

"În următorul an ne vom concentra eforturile pentru câştigarea mai multor clienţi şi pe alte pieţe europene. Pe fondul reducerilor dramatice de bugete, toate companiile din orice industrie, dar cu precădere cele din sectorul serviciilor financiare, au început să caute mijloace pentru di­mi­nuarea costurilor ope­ra­ţionale. Astfel, se observă o tendinţă tot mai accen­tuată pentru ex­ter­na­li­zarea proiectelor către destinaţii near­shore", a declarat John Cotterell, chief executive Endava.

Potrivit repre­zen­tanţilor Endava, această situaţie va crea noi opor­tunităţi pentru com­paniile de IT outsourcing pre­zente în România. Unul dintre principalele avan­taje pentru România ca destinaţie nearshore îl reprezintă statutul de ţară membră a Uniunii Euro­pene, iar băncile şi insti­tuţiile financiare străine regăsesc expertiza nece­sară pentru dezvol­tarea de soluţii software într-un cadru legislativ şi politic stabil. În acelaşi timp, livrarea poate fi realizată mai eficient din punctul de vedere al tim­pului şi al costurilor, sunt de părere oficialii Endava.

Potrivit estimărilor companiei, cele mai multe proiecte IT externalizate în România sunt dezvoltarea de aplicaţii, testare de software, servicii de digital media, servicii de management al aplicaţiilor software şi al infrastructurii, inclusiv servicii de IT service desk.

"România concurează ca destinaţie nearshore cu alte state din regiune, precum Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia sau Ucraina, dar şi cu ţările baltice şi Rusia. În prezent, 15% din veniturile Endava provin de la clienţi din sectorul media şi telecom, însă procentul este estimat să crească în ur­mă­toarea perioadă, pe măsură ce compania se concentrează tot mai mult pe aceste verticale de business", a spus John Cotterell.

Circa 56% din cifra de afaceri a companiei provin de la clienţi din sectorul serviciilor financiare, în special din domeniile bancar, asigurări şi trading, şi este de aşteptat ca pe termen mediu, din cauza condiţiilor economice actuale, sectorul financiar-bancar să fie în continuare unul dintre cele mai active în externalizarea proiectelor IT, apreciază ofi­cialii Endava.

Compania mai cola­bo­rează cu clienţi din sectorul serviciilor, precum Alexander Mann Solutions (companie internaţională de recrutare) sau companii din retail sau din domeniul sportiv, cum ar fi Cadbury, R&A (companie care organizează cel mai vechi turneu de golf din Marea Britanie). Pe plan local, clienţii Endava provin din sectorul serviciilor financiare, precum Banca Transilvania, Bancpost, AVIVA, Aegon Life sau BRD Fond de Pensii.

Endava România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 9,2 mil. euro, în creştere cu circa 60% faţă de anul anterior. În 2011, vânzările pe plan local au reprezentat aproximativ 25% din cifra de afaceri realizată de companie . Diferenţa de 75% din afacerile anuale a fost realizată din proiecte pentru clienţi externi, în principal din Marea Britanie şi Statele Unite.

În plus, Endava şi-a majorat anul trecut numărul angajaţilor în centrele din Cluj-Napoca, Iaşi şi Bucureşti la 340 de salariaţi, cu 33% mai mult decât în luna ianuarie 2011. Pentru întreg anul 2012 compania estimează o dublare a numărului de salariaţi din România, la peste 750 de persoane.

Endava are în total aproape 1.000 de angajaţi, iar cifra de afaceri globală ajunge la 34 mil. euro. Endava România are sediul principal în Cluj-Napoca şi a fost înfiinţată în anul 2006 ca urmare a fuziunii prin absorbţie cu firma clujeană Alfa Global Solutions, furnizor de soluţii IT.