Este de ajuns ajutorul destinat Spaniei pentru a readuce creşterile pe bursă? Ce spun brokerii

Autor: Adrian Cojocar 11.06.2012

Ajutorul financiar acordat băncilor spaniole a calmat doar pentru moment situaţia pe pieţele europene, aducând creşteri puternice în deschi­derea şedinţei de ieri. Imediat au apărut comentarii ale analiştilor care susţin că acest ajutor este insuficient. Astfel, investitorii au avut la dispoziţie doar o zi ca să se bucure de creşteri. Ce va fi în continuare?

Investitorii de la Bursa din Bucureşti au primit cu entuziasm vestea că Spania, a patra mare economie din zona euro, a obţinut sâmbătă un acord din partea autorităţilor europene pentru un împrumut de până la 100 de miliarde de euro cu scopul recapitalizării şi restructurării băncilor.

Bursa a deschis şedinţa cu aprecieri de peste 2% la nivelul principalilor indici, iar bursa spaniolă consemna la un moment dat o apreciere de peste 5%.

Piaţa de la Bucureşti a reuşit să închidă săptămâna trecută pe plus după mai multe săptămâni de scăderi ample, alimentate de situaţia de pe plan internaţional. Cu toate acestea, brokerii consideră că situaţia este departe de a se rezolva, iar măsura este doar un balon de oxigen temporar dat pieţelor.

"Era o măsură oarecum aşteptată încă de săptămâna trecută, iar de îndată ce s-a confirmat, investitorii au reacţionat într-un mod pozitiv. Cred că este o rezolvare temporară a situaţiei, este mai mult o gură de oxigen pentru investitori în perioada următoare. Trebuie să vedem şi rezultatul ale­gerilor din Grecia şi dacă se va redresa situaţia macro din Spania pentru că până acum nu au adoptat măsurile aştep­tate de piaţă din acest punct de vedere", spune Mihai Mureşian, director de tranzac­ţionare la firma de brokerak Inter­capital Invest.

El mai spune că pe bursa locală evo­luţia va fi corelată cu cea de pe pieţele externe.

"Creşterile re­cente cred că sunt temporare şi nu văd o revenire pe un trend ascen­dent. Pe perioada verii mă aştept la o mişcare în lateral. În schimb, dacă situaţia externă se va agrava, cum a fost anul trecut, acest lucru se va vedea şi pe piaţa noastră. Din toamnă este posibil să vedem mişcări pe bursă şi ca urmare a rezultatelor alegerilor pentru că acestea vor reflecta ce se va întâmpla cu economia în următorii patru ani de zile", mai spune Mureşian.

De aceeaşi părere este şi Marius Velţan, director general adjunct la Carpatica Invest, societatea de brokeraj a băncii Carpatica, care spune că liderii europeni au luat această deci­zie pentru a contracara eventuale efecte nega­tive care ar putea surveni în urma alegerilor din Grecia de duminică.

"Ajutorul pentru Spania cred că este o rezolvare punctuală, ca o asigurare în cazul în care se întâmplă scenariul cel mai prost privind alegerile de duminică din Grecia. De la piaţa noastră mă aştept la volume de tranzacţionare mici, chiar foarte mici pentru că nu mai intră bani proaspeţi de afară şi nici pe termen scurt nu cred că se va schimba ceva în acest sens. Lumea aşteaptă să vadă ce se în­tâmplă cu Spania şi Grecia, iar interesul redus conduce la volumele mici de tranzacţ­io­nare. Nu mă aştept la nimic pozitiv de la bursă până în luna septembrie", spune Marius Velţan.

Alţi brokeri spun că se observă măsuri mult mai decisive în cazul Spaniei şi că este nevoie de măsuri şi pe plan local pentru a vedea o întoarcere de trend pe bursa românească.

"Este clar că pe măsură ce trece timpul, autorităţile europene înţeleg că greşeala care s-a făcut în cazul Greciei prin amânarea şi nesoluţionarea problemelor este un lucru nepermis în cazul Spaniei din cauza dimensiunii ei. Spania este a patra economie europeană ca mărime. De aceea vedem acum soluţii mult mai rapide şi în acest ritm se poate ajunge la o rezolvare. Probabil că în final se va accepta ideea emisiunii de obligaţiuni comune europene care vor rezolva multe dintre probleme. Acestea ar permite unor state din zona euro să se finanţeze la dobânzi mult mai mici decât în prezent. Dacă îmbu­nătăţirea climatului extern nu va fi dublată de mă­suri favorabile pe plan intern, efectele vor fi po­zi­tive, dar nu pe măsura celor la care sperăm, în sensul re­venirii puternice a cotaţiilor şi a rulajelor de tranzacţ­io­nare", spune Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Brokerul este de părere că euforia investitorilor din prezent se va estompa în timp dacă liderii europeni nu vor veni cu măsuri suplimentare de com­batere a crizei din zona euro.

"Nu cred că va avea suficientă substanţă să convingă investitorii că situaţia s-a rezolvat. Există încă multe necunoscute la nivel internaţional cu privire la alegerile din Grecia, fondul de stabilitate şi accesul băncilor la fond.

Este o perioadă dificilă, iar problemele nu sunt încă rezolvate. Pe termen de câteva luni mă aştept ca volumele să ră­mână scăzute şi la o evoluţie uşor descendentă, iar pe revenire dinspre iarnă încolo, când există de obicei mai mult interes", a conchis Chişu.

Entuziasmul determinat de ajutorul acordat Spaniei s-a temperat pe parcursul zilei de ieri.

Astfel, după ce deschisese cu o creştere de 5%, indicele bursei din Madrid şi-a redus avansul la 1,6% în a doua parte a zilei.

Indicele bursei italiene a trecut pe minus, după ce au apărut ştiri că investitorii se vor îndrepta acum din nou împotriva Italiei, după ce Spania a mai câştigat timp.