Mihai Anghel, Cerealcom Dolj: Ploile au readus recolta de grâu pe linia de plutire

Autor: Gabriel Razi 11.06.2012

Ploile de luna trecută au readus pe linia de plutire producţia de grâu afectată iniţial de seceta din toamnă şi au venit la momentul oportun pentru porumb, spune Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom Dolj care exploatează 25.000 de hectare de teren.

“Ploile au fost mai mult decât binevenite, cultura de grâu este relansată în acest moment. Au venit şi la momentul oportun pentru porumb. Există şi un proverb, plouă în mai, ai mălai”, spune antreprenorul, care conduce un grup cu afaceri de aproape 120 mil. euro.

Anghel precizează însă că în acest moment estimările sunt greu de făcut însă adaugă că pierderile faţă de anul trecut vor fi limitate în cazul grâului.

“Nu ştiu dacă recolta de grâu va fi la fel de mare ca cea de anul trecut pentru că a fost un an de excepţie însă nu va fi dezastru. Acum sunt mult mai optimist decât toamna trecută”.

Estimările din martie ale Coceral, o organizaţie a traderilor de cereale, arată că recolta de grâu locală va coborî în această vară cu 0,8 milioane de tone la 6,4 milioane. Într-un ton similar ar urma să evolueze şi recolta de de porumb, aceasta urmând să coboare la 9,4 milioane de tone.

În 2011 agricultura a fost “vedeta” economiei în condiţiile în care recoltele-record de grâu, porumb sau floarea soarelui au adus în conturile fermierilor peste 5 miliarde de euro. Per total, producţia agricolă a fost 19 miliarde de euro anul trecut.