PDL a depus plângere penală împotriva premierului Ponta în legătură cu OUG privind banii primăriilor

Autor: Alina Novaceanu 08.06.2012

PDL a depus, vineri, plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în serviciu în legătură cu Ordonanţa Guvernului privind banii luaţi de la primării, a anunţat purtătorul de cuvânt al campaniei PDL, Traian Ungureanu.

Ungureanu a spus că OUG care prevede ca banii comunităţilor locale să fie luaţi înapoi este ilegală şi neconstituţională, arătând că banii trebuie returnaţi primăriilor.

"PDL a depus astăzi (vineri - n.r.) plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în serviciu. Este vorba de Ordonanţa de Guvern prin care a luat banii comunităţilor locale în mod ilegal şi neconstituţional. De ieri, decizia Curţii Constituţionale este publică în Monitorul Oficial, iar banii luaţi fără respectarea legii trebuie returnaţi", a precizat Ungureanu, într-o conferinţă de presă.

Miercuri, democrat-liberalul Adriean Videanu declara că PDL va depune o plângere penală împoriva premierului Victor Ponta pentru abuz în funcţie, dacă în 24 de ore nu va pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale şi nu restituie banii primăriilor.

În 25 mai, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul îşi menţine decizia de a retrage banii primiţi de către primăriile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumătate dintre acestea nu înregistrează arierate şi nici nu necesită fonduri de cofinanţare a proiectelor europene.

El a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale consideră că dispoziţiile ordonanţei de urgenţă emise de actualul Guvern pentru recuperarea banilor de la autorităţile locale sunt constituţionale şi nu permit recuperarea banilor decât în cazul acelor primării care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente şi de capital sau care trebuie să finanţeze proiecte UE.

Premierul a arătat totodată că Guvernul Boc a emis, la sfârşitul anului 2008, odată cu preluarea mandatului de guvernare, un act normativ similar prin care a retras banii unor primării, alocaţi de Guvernul Tăriceanu din Fondul de rezervă, şi că acest act a fost atacat de trei ori la Curtea Constituţională, judecătorii hotărând de fiecare dată că decizia Guvernului Boc este legală.

Potrivit premierului, din totalul celor 1.657 de primării care au primit bani de la Guvernul Ungureanu, un număr de 810 nu înregistrează "niciun leu datorie" şi nici nu necesită cofinanţarea unor proiecte UE.

"La cele 810 primării putem lua toţi banii înapoi fără niciun fel de problemă, rămâne să explice fostul Guvern de ce a dat bani la 810 primării PDL şi UDMR care nu aveau niciun fel de datorie înregistrată şi niciun program european care să fie cofinanţat. Erau clar bani de campanie electorală şi, din fericire, Curtea Constituţională, aşa neprietenoasă cum este cu noul Guvern, nu mi-a zis că nu am voie să iau înapoi aceşti bani", a spus Ponta.

Curtea Constituţională a decis, în 24 mai, la sesizarea Avocatului poporului, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ-teritoriale, această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta.

Prin această ordonanţă, noul Executiv a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului, în maximum trei zile, fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Premierul Ponta aprecia că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din totalul acestor fonduri şi anunţa că banii vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale.

Curtea Constituţională arată că fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului trebuie să constituie o rezervă reală, folosită exclusiv în cazul perioadelor dificile, doar în ultimă instanţă şi numai în condiţiile în care au fost epuizate toate celelalte căi de finanţare ale unui obiectiv/acţiune.

Inexistenţa unei situaţii care să se circumscrie stării de urgenţă care să fi stat la baza alocării sumelor din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului constituie premisa unei eventuale deturnării a scopului pentru care aceste sume au fost alocate, prin posibila direcţionare a lor spre alte destinaţii, explică Curtea Constituţională în motivarea decizie din 24 mai, prin care a constatat că "măsurile financiare din OUG 15/2012 sunt constituţionale dacă se aplică numai sumelor alocate prin HG 255/2012 şi neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi nu au avut în derulare proiecte externe".