Fotbal în vremea crizei: europenii se uită seara la meci, iar dimineaţa revin la austeritate, criza datoriilor şi falimentul euro. GALERIE FOTO

Autori: Andrei Cîrchelan , Alexandru Matei 08.06.2012

Euro 2012 va aduce o clipă de sărbătoare pentru europeni. Ei vor uita că economia europeană este în recesiune, că şomajul a ajuns la maxime istorice sau că moneda euro este cât pe ce să se prăbuşească. După finala de la Kiev se vor întoarce la aceleaşi probleme. Dacă nu la unele chiar mai grave pentru că iunie este o lună crucială, în care Spania ar putea ceda sub greutatea crizei, iar Grecia ar putea fi cu un pas afară din zona euro.



Campionatul European de Fotbal începe într-o Europă decimată de criza financiară izbucnită în zona euro, dar luna de fotbal ce urmează este un moment numai bun de respiro pentru europenii sufocaţi de măsurile de austeritate luate de guverne în ultimii doi-trei ani.

Toate ţările cu probleme din zona euro, Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia sunt calificate la campionatul găzduit de Polonia şi Ucraina, ceea ce arată că măcar fotbalul a rămas neatins de furtuna financiară care mătură continentul.

Deşi Euro 2012 va fi o sărbătoare pentru Europa, criza nu va sta în loc, iar până la sfârşitul campionatului, dacă cele mai sumbre scenarii se adeveresc, continentul ar putea avea o faţă total diferită. Şi mult mai urâtă. Spaniolii, mari favoriţi la câştigarea titlului, ar putea duce trofeul într-un Madrid care se pregăteşte de vizita oficialilor UE şi FMI, în condiţiile în care Spania se clatină tot mai serios din cauza băncilor şi ar putea fi nevoită să ceară ajutor extern.

Grecia ar putea să iasă nu numai din competiţia fotbalistică, ci şi din zona euro dacă după votul crucial din 17 iunie va veni la putere partidul Syriza care se opune măsurilor de austeritate fără de care Grecia ar putea fi împinsă afară din uniunea monetară.

Câţi bani generează Euro 2012

În ciuda crizei, europenii vor merge în număr mare în Polonia şi Ucraina pentru a îi vedea pe teren pe Cristiano Ronaldo sau Wayne Rooney. Un raport al băncii austriece Erste Group estimează că un milion de oameni vor veni în Polonia şi Ucraina ca să vadă meciurile pe stadion. Fiecare turist va cheltui în medie 800 de euro, ceea ce înseamnă un câştig imediat de 800 de milioane euro împărţit între cele două ţări gazdă.


În urma turneului, în care fiecare din cele 31 de meciuri va fi vizionat la televizor de aproximativ 150 de milioane de oameni de pe întreaga planetă, UEFA anticipează că va obţine venituri comerciale de cel puţin 1,3 miliarde de euro. Fiecare meci va genera venituri de aproximativ 41,5 milioane de euro.

Cei un milion de fani aşteptaţi în Polonia şi Ucraina vor cheltui în medie 800 de euro cu ocazia Campionatului. Euro 2012 este privit de ţările organizatoare ca o bună oportunitate pentru a genera venituri suplimentare din turism pe viitor

Profitul UEFA în urma eveni­mentului va fi mai mic, însă, decât cele 317 milioane de euro obţinute la ultimul asemenea eveniment, în 2008. Orga­nizaţia va plăti în total 100 de milioane de euro cluburilor de fotbal din întreaga lume, care permit jucătorilor să participe la eveniment. În plus, UEFA va plăti 180 de milioane de euro celor 16 asociaţii de fotbal naţionale pentru participare. O echipă poate câştiga maximum 18,5 milioane de euro, dacă reuşeşte să obţină trofeul.

Organizarea Euro, între beneficiu şi piatră de moară

Cele două ţări care organizează campio­natul de fotbal Euro 2012, Polonia şi Ucraina, au fost un pariu al UEFA, fiind prima dată când evenimentul are loc în ţări emergente, nu în Occident. Cele două au avut o perioadă de patru ani la dispoziţie pentru a-şi pune infrastructura în ordine şi a construi stadioane care să respecte calibrul evenimentului sportiv. După cheltuieli masive cu pregătirea pentru eveniment, miza ambelor ţări, pe termen lung, este o mai bună vizibilitate din punct de vedere turistic şi atragerea investitorilor străini.

În 2007, în momentul alegerii gazdei pentru Euro 2012, stadionul principal din Varşovia era o ruină pe care se instalase o piaţă unde comercianţii vindeau orice, de la alcool la tricouri şi pistoale. Ţara era condusă de un guvern care o marginalizase în Uniunea Euro­peană şi se implica adesea în dispute cu adversarii istorici Germania şi Rusia, potrivit Financial Times.

Ideea găzduirii turneului Euro 2012 venise din partea Ucrainei, care cooptase Polonia ca partener pentru o ofertă mai puternică. Ucraina era o poveste de succes la momentul respectiv, cu o creştere economică anuală de peste 7% şi un guvern încrezător după Re­voluţia Portocalie din 2004, care a îndepărtat autocraţia şi a deschis porţile către Occident.

Între timp, rolurile s-au inversat. Polonia speră acum că turneul va arăta lumii întregi succesele economice obţinute în ultima vreme. Ucraina încearcă să îşi revină după o scădere economică de 15% în 2009.

Euro 2012 este o bună oportunitate pentru restaurante şi hoteluri, care îşi vor vedea veniturile crescând. Nu este neapărat o veste bună şi pentru suporteri, care vor fi nevoiţi să plătească preţuri piperate pentru orice, de la cazare la cină şi bere

La nivel internaţional, Ucraina e percepută drept o naţiune autocrată şi coruptă, al cărei fost premier e în închisoare, iar parlamentarii se iau la bătaie. Guvernele de la Varşovia şi Kiev au făcut eforturi bugetare mari pentru a se putea ridica la standardele impuse de o astfel de competiţie. Însă cheltuielile de zeci de miliarde de euro s-ar putea dovedi o piatră de moară atârnată de buget.

Guvernul ucrainean a cheltuit 11 miliarde de euro pentru con­strucţia de sta­dioane, auto­străzi sau aero­porturi, în timp ce Polonia a in­vestit circa 23 de miliarde de euro.

Pentru polo­nezi investiţiile au venit cum nu se poa­te mai bine, în timpul crizei eco­nomice, ceea ce a făcut ca ţara să se poată lăuda cu per­formanţa de a fi sin­gura ţară din Uniu­nea Euro­pea­nă care nu a simţit gustul recesiunii. Nu acelaşi lucru se poate spune în­să şi despre Ucrai­­na, care a experimentat scă­deri dra­matice ale eco­no­miei, de 15% în 2009.

Dacă pentru Po­lonia situaţia es­te favorabilă pen­­tru că a bene­ficiat de avantajul fon­du­rilor euro­pene, pen­tru Ucrai­na da­toriile acu­mu­late pentru a con­strui stadioane, aero­porturi şi dru­muri ar putea crea probleme în viitor dacă scenariul evo­luţiei ţărilor care au organizat eveni­mente de am­ploare (Grecia cu Olimpiada din 2004 şi Por­tugalia cu Euro 2004) se repetă.

Cele două ţări, Grecia şi Portu­galia, au făcut in­vestiţii masive în infrastructura spor­­tivă doar pen­tru ca după ter­minarea eve­nimentelor spor­tive stadi­oa­nele şi sălile sportive să fie ori lă­sate în paragină, ori folo­site sporadic. Adică bani investiţi, dar care nu vor mai fi recuperaţi niciodată.

Totuşi, nici nu a început competiţia că Euro 2012 a şi făcut prima victimă. Compania poloneză de construcţii PBG a anunţat că intră în faliment din cauza datoriilor rezultate din contractele pentru construcţia infrastructurii sportive. PBG, care a participat la construirea a trei din cele patru stadioane poloneze destinate meciurilor Euro 2012, a cerut protecţie faţă de creditori acuzând că a devenit insolventă din cauza contractelor de construcţie a drumurilor extrem de costisitoare, expunerii la potenţialele plângeri legate de construirea stadionului din Varşovia şi întârzierilor în negocierile cu băncile, scrie The Wall Street Journal. Falimentul are ca scop facilitarea ajungerii la un acord cu creditorii pentru reducerea datoriei cu până la 31%.

Problema este ca acest faliment să fie singular şi să nu ajungă niciuna dintre cele două ţări organizatoare în situaţia Greciei, care plăteşte scump cheltuielile exorbitante făcute cu organizarea Jocurilor Olimpice din 2004.

Spania (stânga) este cea mai valoroasă echipă de la Euro 2012 şi favorită la câştigarea trofeului, prezentat de vedeta ucrainenilor Andrei Şevcenko (dreapta)