CSM: Între 1992-2004, trecerea din funcţia de judecător în cea de procuror, asimilată transferului

Autor: Lucia Efrim - Mediafax 07.06.2012

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată că, în perioada 1992-2004, "trecerea din funcţia  de judecător în cea de procuror şi invers era asimilată transferului şi nu era condiţionată de emiterea unui decret de numire de către preşedintele României".

"În perioada 1992-2004, cadrul legal incident în materia numirii, transferării şi promovării magistraţilor a fost reglementat prin Legea 92 /1992 pentru organizarea judecătorească, modificată prin Legea 89/1996 şi republicată, în temeiul art.IV din Legea nr. 142/1997", spune CSM.

Conform art. 69 din Legea 92/1992, promovarea şi transferarea judecătorilor în funcţiile din magistratură se dispun de către Consiliul Superior al Magistraturii, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.

Promovarea şi transferarea procurorilor în funcţie din Ministerul Public se fac de către ministrul Justiţiei, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, iar transferarea procurorilor în funcţiile de judecători se face potrivit prevederilor alin 1.

În condiţiile legii menţionate, în perioada 1992-2004, "trecerea din funcţia de judecător în cea de procuror şi invers era asimilată transferului şi nu era condiţionată de emiterea unui decret de numire de către preşedintele României".

Odată cu abrogarea Legii 92/1992 şi intrarea în vigoare a Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, condiţiile şi instituţiile implicate în actele de numire corespunzătoare etapelor de traseu profesional/ carieră a magistraţilor, sunt reglementate în Cap. V - Promovarea judecătorilor şi procurorilor şi numirea în funcţiile de conducere.

"Acesta fiind cadrul juridic legal, astfel de teme de dezbatere au potenţial de a genera atitudini şi comportamente improprii la nivel mediatic şi social, cu consecinţa afectării legitimităţii şi independenţei justiţiei", subliniază CSM.

Comunicatul CSM survine susţinerilor avocaţilor din cazul Trofeul Calităţii, potrivit căruia unul din judecătorii din completul care l-a condamnat, în primă fază a procesului, la doi ani de închisoare pentru şantaj pe fostul premier PSD Adrian Năstase nu a fost numit prin decret prezidenţial.

Concret, Ioana Bogdan a devenit judecător la instanţa supremă înainte de adoptarea legilor magistraţilor din 2004, ea fiind ulterior transferată la Direcţia Naţionmală Anticoripţie, iar în 2010 s-a întors în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţei şi Justiţie.