Secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Micii producători vor beneficia de o schemă de ajutor simplificată

Autor: Tibi Bujdei 07.06.2012

Irimescu a declarat, la o întâlnire cu fermieri din judeţul Suceava, că în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) 2014-2020 se vor impune mai multe condiţionalităţi pentru obţinerea fondurilor din partea Uniunii Europene, menţionând că aceste fonduri alocate vor creşte, de la 180 euro pe hectar la 210 euro pe hectar, dar că se vor plăti în integralitate dacă sunt îndeplinite condiţii de menţinere a păşunilor, de culturi diversificate, dar să existe şi o zonă de interes ecologic care să reprezinte minim şapte la sută din suprafaţă.

El a explicat că dacă nu se respectă aceste condiţii, se vor retrage până la 30 la sută din sumele ce urmează să fie plătite ca subvenţie la hectar, dar a precizat că aceste condiţionalităţi sunt pentru exploataţii mari, în timp ce pentru micii producători va exista o schemă simplificată, cu beneficii aparte.

Irimescu a arătat că şi micii producători au o contribuţie importantă, iar PAC prevede că aceştia să beneficieze de o schemă simplificată, urmând să primească o sumă maximă care să le permită să rămână în sistem.

El a mai spus că în România există şi o situaţie aparte, în condiţiile în care peste 55 la sută din lucrătorii din agricultură au peste 55 de ani, iar doar sub şase la sută dintre lucrători au sub 35 de ani.

"Fără tineri în agricultură nu vom mai avea ce mânca în curând", a spus Irimescu, subliniind că a propus Comisiei Europene ca tinerilor să li se acorde bani în plus la subvenţia la hectar, iar primele pentru instalare pentru tineri să crească la 70.000 de euro.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a mai afirmat că pieţele agro-alimentare vor trebui să fie doar pentru producătorii direcţi.

"La piaţă să nu mai ajungă samsarul, ci producătorul", a spus Irimescu, adăugând că acum se înregistrează o anomalie când în pieţe sau pe marginea drumului se vând produse importate la negru ceea ce reprezintă concurenţă neloială.

"Nu trebuie să ne ascundem, dar tendinţa consumatorului este să se uite la produsele cele mai ieftine", a spus Achim Irimescu.

El le-a mai spus fermierilor suceveni că producţia agricolă nu se mai face "după ureche" şi că trebuie să fie cuplaţi la noile tehnologii care să aducă beneficii mai mari.

"Trebuie să mergem în ritmul european", a conchis Irimescu.