Ping-pong cu reţeta electronică: proiectul este al CNAS iar acum se implică Ministerul Sănătăţii

Autor: Ioana David 05.06.2012

 

Sistemul de prescriere a reţetei electronice, care va fi implementat începând cu 1 iulie, este analizat de Ministerul Sănătăţii, ministrul Vasile Cepoi cerând reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să îi prezinte în regim de urgenţă o informare cu privire la implementarea proiectului.

"Ministrul Sănătăţii s-a interesat asupra avantajelor pe care le aduce implementarea acestui sistem atât pentru medicii prescriptori şi farmacii, cât şi pentru pacienţi. De asemenea, ministrul sănătăţii a cerut să ştie exact care sunt dotările necesare cabinetelor medicilor prescriptori şi farmaciilor pentru funcţionarea sistemului", se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, Vasile Cepoi a mai cerut ca toate casele de asigurări de sănătate să fie implicate în procesul de informare cu privire la prescrierea electronice.

Lunar, în România se eliberează peste 3,4 milioane de reţete, iar pro­iectul reţetei electronice se finanţează din bani europeni, fiind estimat la peste 10 mil. euro. Reţeta electronică este un proiect al CNAS.

Noul mod de prescriere este valabil numai pentru medicii de familie şi farmacii, spitalele nefiind vizate. Odată cu implementarea noului sistem, prescrierea de medicamente ar fi trebuit urmărită mai strict, astfel că nu ar mai fi fost prescrise pastile dacă doza maximă era depăşită sau erau contra­indicate într-o afecţiune.