În Singapore un Volkswagen nou costă cât o casă în Statele Unite

Autor: Marius Oncu 05.06.2012

Preţul foarte ridicat este determinat de necesitatea de a achiziţiona un permis pentru a putea deţine o maşină nouă. Permisul, folosit de stat pentru a controla aglomerarea traficului şi poluarea, costă 86.900 de dolari singaporezi (67.000 de dolari SUA) pentru un Volkswagen Passat.

Creşterea numărului de rezidenţi cu 25% în şapte ani şi cea mai ridicată proporţie de familii cu avere de peste un milion de dolari în populaţie au ridicat de zece ori a preţul permiselor în trei ani.

Pe lângă nevoia de a cumpăra un permis la licitaţii organziate de stat la fiecare două săptămâni, rezidenţii din Singapore trebuie să plătească impozite şi taxe de înregistrare ce pot ajunge la 150% din valoarea maşinii, potrivit site-ului Autorităţii de Transport Terestru.

Permisele dau dreptul de a deţine o maşină zece ani.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că va renunţa la planul de a reduce numărul de permise disponibile, pentru a limita aglomerarea traficului, ca urmare a nmulţumirii generate de creşterea preţului permiselor.

Permisele din categoria celor care asigură dreptul de a achiziţiona orice tip de autovehicul au ajuns chiar la 92.000 de dolari singaporezi în aprilie, maximul începând din 1994, când a fost înregistrat recordul de 110.500 dolari.

În Singapore, o insulă de 642 kilometri pătraţi, numărul maşinilor a atins un nivel record de 603.723 la sfârşitul anului trecut, comparativ cu 405.354 în urmă cu zece ani. Peste o treime din populaţia de 5,2 milioane a insulei este compusă din străini şi expaţi cu rezidenţă permanentă. Şomajul s-a situat la 2% anul trecut, minimul a 14 ani.

Potrivit unui raport al firmei Boston Consulting Group, Singapore are de departe cei mai mulţi milionari ca procentaj din populaţie, oraşul-stat fiind urmat de Qatar şi Kuweit, în timp ce SUA continuă să domine topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi.

Numărul familiilor cu avere de peste 1 milion de dolari a crescut anul trecut în Singapore la 188.000, reprezentând 17,1% din totalul gospodăriilor din metropola cunoscută pentru industria serviciilor financiare şi care a devenit unul dintre cele mai importante centre bancare offshore din lume. Tot mai mulţi milionari aleg Singaopre ca reşedinţă, datorită taxelor mici şi calităţii ridicate a vieţii.