Produsele structurate de la BVB au bătut futures-ul de la Sibiu

Autor: Adrian Cojocar 04.06.2012

Produsele structurate introduse de bursa de la Bucureşti în urmă cu doi ani au devenit în prezent mai populare în rândul speculatorilor decât instru­men­tele la termen tranzacţionate pe bursa din Sibiu, valoarea tranzacţiilor cu pro­du­se structurate ajungând luna trecută la 87,4 mil. lei (20 mil. euro).

Spre comparaţie, în aceeaşi perioa­dă speculatorii au rulat pe bursa din Si­biu în tranzacţii cu contracte la termen apro­ximativ 50 mil. lei (11,4 mil. euro). Su­ma reprezintă banii efectiv depuşi ca marjă de investitori în contul tranzac­ţiilor cu instrumente derivate pe cele două pieţe de la Bucureşti şi Sibiu.

De departe cele mai atractive pen­tru speculatorii de la Bucureşti sunt cer­ti­fi­ca­tele de tip turbo emise de Erste Bank prin care speculatorii pot să mize­ze pe evoluţia indicelui german DAX. Din cauza efectului de levier investitorii pot să câştige sau să piardă şi de 10 până la 20 de ori mai mult decât variaţia indicelui german.

De exemplu, numai vineri acest tip de certificat a atras 3,2 mil. lei de la investitori, mai mult decât tranzacţiile cu acţiuni SIF derulate în aceeaşi zi pe bursă. Unul dintre motivele atractivităţii cres­cute a contractelor derivate în aceas­tă perioadă, spre deosebire de ac­ţiuni, este faptul că investitorii pot să parieze şi pe scăderea activului de refe­rin­ţă.

Pe piaţa de la Sibiu cele mai popu­lare instrumente sunt contractele la ter­men pe indicele Dow Jones prin care spe­cu­latorii pot să parieze pe scăderea sau creşterea indicelui de referinţă al bursei americane. În luna mai specu­lato­rii au depus ca marjă în contul tran­zac­ţiilor cu acest tip de contract circa 38 mil. lei

(8,6 mil. euro), respectiv trei sfer­turi din ru­la­jul total înregistrat de bursa de la Sibiu luna trecută pe segmentul futures.

Deşi introduse abia luna trecută, produsele structurate lansate de Broker Cluj la BVB pe indicele Dow Jones au înregistrat rulaje importante de la lan­sare, fiind în acest moment printre cele mai tran­zacţionate.