Patru fonduri mutuale deţin active de peste un miliard de euro. Unde plasează aceste superfonduri banii investitorilor?

Autor: Roxana Pricop 04.06.2012

Cele mai mari patru fonduri mu­tua­le de pe piaţa locală au îm­pru­mutat statul român cu 1,5 miliarde de lei anul trecut şi au plasat jumă­ta­te de miliard de lei în depozite la Banca Transilvania, instituţie de credit cu capital românesc. Restul averii a mers spre bănci austriece şi italiene.

 

BCR Monetar, Raiffeisen RonPlus, BCR Obli­gaţiuni şi Raiffeisen EuroPlus sunt cele mai mari fonduri mutuale din România cu o avere cu­mulată de 5,16 miliarde de lei (1,2 mld.euro) la finele anului trecut. Cele patru superfonduri deţin o cotă de 70% din piaţa fondurilor mu­tuale, altfel spus din fiecare 100 de lei plasaţi de un român în fonduri mutuale, 70 de lei intră în cele patru fonduri.

 

Deşi sunt asemenea unor giganţi pe lângă res­tul fondurilor mutuale, care cu greu depăşesc câ­te­va zeci de milioane de lei în active, cele pa­tru fonduri au continuat să îşi crească averea anul trecut, în principal graţie sumelor noi atra­se de la investitori.

 

BCR Obligaţiuni a raportat cea mai mare ra­tă de creştere a activelor, de 55%, până la un to­tal de 1,231 mld. lei, urmat de fondul EuroPlus cu un avans al activelor de 29% în euro până la un total de 226,4 mil. euro (978,6 mil. lei) la finele anului trecut. BCR Monetar, cel mai mare fond mutual din România, a înce­tinit anul trecut la o rată de creştere de 4% până la un total de 1,506 mld. lei.

 

Dimensiunea activelor este extrem de importantă pentru fondurile monetare şi de obligaţiuni, aşa cum sunt cele patru superfon­duri. Cu cât activele sunt mai mari, cu atât pot negocia mai bine dobânzi mai ridicate la depo­zite şi le este permis să participe la licitaţii în care Ministerul Finanţelor vinde titluri de stat.

 

La finele anului trecut, cele mai mari in­ves­ti­ţii făcute de cele patru fonduri mutua­le erau ti­tlurile de stat în care au plasat 1,5 mld. lei, po­trivit rapoartelor anuale emise de administratori.

 

Fondurile Raiffeisen EuroPlus şi BCR Obli­gaţiuni aveau cele mai mari expuneri pe titluri de stat. Fondul Raiffeisen a obţinut în 2011 un randament de 4% în euro, iar BCR Obli­gaţiuni un randament de 7,7% în lei. Pe locul doi în topul plasamentelor urmează depo­zitele bancare în lei şi valută deschise la Banca Transilvania, iar apoi depozitele în lei şi în valu­tă deschise la UniCredit Ţiriac, bancă cu acţio­na­riat majoritar italo-austriac. Fondul Raif­fei­sen RonPlus, cu un randament de 7,3% anul tre­cut, avea cea mai mare expunere pe de­po­zite deschise la Banca Transilvania, în va­loa­re de 219 mil. lei. Cei mai mulţi bani în depozite des­chi­se la UniCredit Ţiriac erau ai fondului BCR Mo­netar, mai exact 220 mil. lei. În 2011, BCR Mo­netar a marcat un randament de 7%. Cel mai performant fond monetare a fost în 2011 Certinvest Monetar cu o performanţă de 7,4% la active de 7,2 mil. lei, de peste 200 de ori mai mici decât ale celui mai mare fond mutual.

 

Peste 200 mil. lei au fost investiţi de cele patru fonduri în depozite la banca cu acţio­nariat spa­niol Intesa şi alţi 170 mil. lei la banca Ita­lo-Ro­mena, o instituţie de credit de talie mică.

 

Câştigurile zilnice obţinute de cele patru fonduri mutuale din dobânzile plătite de bănci se ridică la circa 20.000 de euro.

 

Raportat la anii precedenţi, cea mai mare schim­bare în investiţiile celor patru fonduri este fap­tul că o bancă românească aşa cum este Ban­ca Transilvania a atras plasamente mai mari decât bănci cu acţionariat străin. În 2010 băn­ci­le austriece atrăgeau cele mai mari investiţii, în timp ce în 2009 fondurile monetare BCR şi Raif­feisen au optat pentru bănci elene. Declan­şa­rea crizei din Grecia în primăvara anului 2010 a prins fondurile BCR Monetar şi Raif­fei­sen Ron Plus cu 580 mil. lei plasaţi în depozite ban­care. De atunci însă, cele două fonduri i-au redus vizibil expunerea pe băncile greceşti, va­loa­rea depozi­telor fiind în prezent de sub 50 mil. lei.

 

Obligaţiunile emise de companii şi bănci au atras sume importante de bani din partea celor patru superfonduri. BCR Monetar, BCR Obli­ga­ţiuni şi Raiffeisen RonPlus deţineau obli­ga­ţiuni corporative în valoare de peste 880 mil. lei la finele anului trecut. Singurul emitent român de obligaţiuni este BCR din portofoliul super­fon­durilor, astfel că mare parte din cei peste 880 mil. lei au mers spre finanţarea băncilor şi com­paniilor străine, precum HVB, Erste Bank, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds şi Metro Fi­nance. În România companiile preferă să se fi­nan­ţeze prin credit la bancă şi nu prin emi­siu­nea de obligaţiuni, deşi în ultimii ani a de­venit tot mai greu să convingă băncile să le acorde credite.