Topul brokerilor la finalul lunii mai: Swiss Capital şi câteva bănci fac grosul tranzacţiilor, iar brokerii independenţi cu greu îşi acoperă cheltuielile

Autor: Andrei Chirileasa 03.06.2012

Brokerii care lucrează cu instituţionali trăiesc de pe urma tranzacţiilor mari cu Fondul Proprietatea, însă firmele de brokeraj care se bazează pe clienţi de retail (persoane fizice) au rulaje tot mai mici din cauza plecării investitorilor.

Swiss Capital, firma de brokeraj con­tro­lată de Bogdan Juravle şi Sorin Apostol, şi-a consolidat în luna mai poziţia de lider pe piaţa de brokeraj intermediind tranzacţii cu acţiuni în valoare de 534 mil. lei (120 mil. euro), reprezentând o treime din rulajul total de pe bursă.

Tranzacţiile totale cu acţiuni de pe bursă s-au ridicat în luna mai la circa 800 mil. lei (180 mil. euro), însă de­oarece în fiecare tranzacţie este un cumpărător şi un vânzător, deci un broker pen­tru cumpără­tor şi unul pentru vân­zător, su­ma tran­zacţiilor in­ter­mediate de brokeri este dublă. Uneori se întâmplă ca acelaşi broker să fie de ambele părţi, iar atunci aceeaşi tranzacţie este luată în con­si­derare de două ori la realizarea statisticilor.

Deşi valoarea tranzacţiilor cu acţiuni din luna mai a fost cu 60% mai mare decât în aprilie şi chiar uşor mai mare decât în mai 2011, tendinţa din piaţă a fost de scădere a rulajelor în ultimele săptămâni, ajungându-se ca în unele şedinţe de la finalul lunii mai tranzacţiile să nu depăşească 10 milioane de lei pe zi. Investitorii sunt tot mai puţin prezenţi în piaţă, evoluţia negativă a acţiunilor şi incertitudinile de pe pieţele internaţionale ţinându-i în aşteptare.

În schimb, rulajele sunt asigurate de tranzacţii mari pe secţiunea de piaţă "deal", în special cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP). Cea mai mare tranzacţie din mai a fost transferul unui pachet de 2,6% din acţiunile FP pentru 200 mil. lei (45 mil. euro) pe data de 3 mai. Tranzacţia a fost intermediată de Swiss Capital, care a fost în ultimul an şi jumătate cel mai mare interme­diar de tranzacţii cu acţiuni FP. Aceste tranzacţii, intermediate pre­pon­derent pen­tru investitori străini, au pro­pul­sat Swiss pe primul loc în topul brokerilor.

Două bănci, ING Bank şi UniCredit CAIB Securities, completează podiumul din topul brokerilor atât în mai, cât şi la cinci luni. Cei doi intermediari lucrează de ase­menea preponderent pentru investitori străini şi pentru instituţionali locali. Brokerii de la UniCredit CAIB Secu­rities, care au o cotă de circa 8% din tranzacţiile încheiate în primele cinci luni ale anului, vor fi absorbiţi de UniCredit Ţiriac Bank, în condiţiile în care italienii de la UniCredit au decis să închidă firmele de brokeraj din România şi Rusia.

Decizia vine în contextul în care bro­kera­jul a devenit în ultimii ani o activitate neprofi­ta­bilă, scăderea tranzacţiilor de pe bursă fiind du­­blată de reducerea puternică a comisioa­ne­lor în lupta pentru clienţi. Multe firme de bro­keraj au ajuns astfel în imposibilitatea de a-şi susţine activitatea şi aproape în fiecare lună se mai închide câte una. Unii brokeri spun că doar primele firme din top ar mai obţine profituri din activitatea de intermediere şi că celelalte sunt pe pierdere, dar au reuşit să se susţină datorită tranzacţiilor derulate pe cont propriu şi a vânzărilor de acţiuni BVB.

Doar şase intermediari de pe piaţă au avut în mai rulaje de peste 10 mil. euro. Restul de 50 de intermediari care au făcut tranzacţii în mai au rulat mai puţin de 10 mil. euro şi au încasat comisioane mai mici de 50.000 de euro luna trecută. De exemplu, un broker de retail, cum este Prime Transaction sau Intercapital Invest, care a intermediat în mai tranzacţii de 14 mil. lei (3,1 mil. euro), a încasat comisioane de circa 16.000 de euro, luând în calcul un co­mi­sion mediu de 0,5% din valoarea tranzac­ţiilor intermediate. Circa 20 de firme de bro­keraj nu au rulat nici măcar 1 milion de euro în mai, ceea ce înseamnă că încasările lor sunt mai mici de 5.000 de euro, bani cu care nu acoperă nici salariile angajaţilor.