Comănescu îşi pune platformele la lucru în Marea Neagră pentru Sterling şi Petrom

Autor: Roxana Petrescu 31.05.2012
Grup Servicii Petroliere (GSP), companie spe­cializată în forajul marin aflată în portofo­liu­lui grupului Upetrom, controlat de omul de afa­ceri constănţean Gabriel Comănescu, a câş­tigat un contract cu Midia Resources, subsi­dia­ra companiei Sterling Resources, pentru rea­li­za­rea unor lucrări în Marea Neagră pe su­pra­fa­ţa a două perimetre, Midia şi Pelican.

Noul contract vine după ce GSP a anun­ţat re­­cent semnarea unui alt contract cu Petrom, cea mai mare companie din Ro­mâ­nia, tot pen­tru lucrări de foraj offshore în Marea Neagră.

"Noul contract reprezintă pentru Grup Ser­vicii Petroliere certificarea faptului că acti­vi­tăţile de foraj din zona Mării Negre au prins un nou avânt după o perioadă mai puţin bună în­registrată în ultimii doi ani. Plat­­foma care va exe­cuta lucrările de foraj, GSP Jupiter, a fost mo­dernizată în anul 2007, investiţia de­pă­­şind su­ma de 72 mil. do­lari. Lucră­rile de mo­der­ni­za­re au fost exe­cu­tate în şan­tie­rul naval GSP din dana 34 Port Constanţa", au precizat repre­zentanţii GSP.

Cine caută petrol şi gaze în Marea Neagră

Marea Neagră a devenit cel mai vânat teritoriu din România de căutătorii de petrol şi gaze, interesul major fiind suscitat cu precă­de­re de zona de mare adâncime. De altfel, o pri­mă confirmare a potenţialului existent a venit chiar anul acesta când Petrom alături de ame­ricanii de la ExxonMobil au anunţat desco­pe­rirea unei acumulări de gaze de 84 de mi­liar­de de metri cubi, echivalentul consumului na­ţio­nal pentru 6 ani de zile, în zona de mare adân­cime a perimetrului Neptun din Marea Neagră, acolo unde cele două companii îşi desfăşoară lucrările.

Lucrările care vor fi executate de GSP în cadrul contractului cu Sterling nu vizează însă zona de mare adâncime a Mării Negre. "GSP va livra servicii de explorare off­shore pentru două sonde, Ioana (din blocul Mi­dia) şi Eugenia (din blocul Pelican). Plat­forma de foraj marin GSP Jupiter va executa lu­crările după finalizarea operaţiunilor pe care le derulează în prezent pentru compania TPAO din Turcia. GSP Jupiter va începe ope­ra­ţiunile sub noul contract semnat cu Midia Resources la mijlocul lunii sep­tem­brie", au mai precizat reprezentanţii GSP.

Potrivit celor mai recente informaţii, bu­ge­tul de investiţii al Sterling şi al partenerilor săi de proiect, Petro Ventures şi Gas Plus, se cifrează între 0,5 şi 1 miliard de euro pentru lucrările de explorare de petrol şi gaze din platoul con­ti­nental al Mării Negre.

În afara contractului cu Sterling, GSP a anun­ţat recent încheierea unui contract pe o du­ra­tă scurtă, până în octombrie 2012, cu OMV Petrom.

S-au avântat în Marea Nordului

La începutul acestui an, compania controlată de Comănescu a făcut primii paşi în Marea Nordului, o zonă foarte căutată de petrolişti datorită potenţialului mare de hidrocarburi. Astfel, compania a anunţat semnarea a două contracte cu Wintershall Nordzee Olanda, firmă controlată de germanii de la Wintershall, parte a grupului BASF. Unul dintre contracte vizează construirea unei conducte offshore cu o lungime de 30 de kilometri, lucrările urmând să înceapă din luna iunie. Cel de-al doilea contract, care presupune efectuarea unor lucrări de foraj offhore, ar fi trebuit să înceapă luna trecută, potrivit celor mai recente informaţii, având în prima fază o durată de un an de zile.

GSP a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 545 de milioane de euro şi un profit net de 1,5 milioane de euro cu 505 angajaţi.