ANCOM a amendat din nou Total Post pentru încălcarea dreptului rezervat Poştei Române

Autor: Emil Popescu - Mediafax 31.05.2012

Total Post a prestat servicii poştale constând în colectarea, sortarea, transportul şi livrarea la cutiile poştale ale destinatarilor a trimiterilor de corespondenţă cu greutatea cuprinsă între 0 şi 50 grame, pentru un tarif mai mic de 2 lei pe trimitere.

"În urma controalelor ANCOM a reieşit că Total Post Services a încheiat contracte cu mai multe companii pentru prestarea serviciilor poştale cu un preţ mai mic decât cel rezervat furnizorului de serviciu universal. Aceasta este cea de-a doua amendă aplicată acestui furnizor de servicii poştale, după ce în octombrie 2011 a fost sancţionat pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale", se arată într-un comunicat al autorităţii.

ANCOM a dispus şi modificarea, în termen de 30 de zile, a contractelor care încâlcă drepturilor Poştei.

"Cuantumul amenzii aplicate companiei Total Post este justificat, pe de o parte, de faptul că nu au modificat contractul pentru care au fost sancţionaţi anul trecut şi, pe de altă parte, de faptul că au mai fost găsite şi alte contracte în aceeaşi situaţie. Vom continua acţiunea de verificare a modului în care furnizorii de servicii poştale respectă prevederile legale şi vom aplica sancţiuni şi amenzi, care pot merge de la cinci mii până la şaizeci de mii de lei, în funcţie de contravenţiile constatate. În cazul unor abateri grave, amenzile pot ajunge până la 2% din cifra de afaceri, iar în cazul unor încălcări repetate, până la 5% din cifra de afaceri, pentru furnizorii de servicii poştale cu o cifră de afaceri peste trei milioane de lei. În aceeaşi măsură însă, vom verifica şi modul în care CNPR îşi respectă obligaţiile ce îi revin în calitatea sa de furnizor de serviciu universal", a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Poşta Română pierde lunar circa patru milioane de lei din cauza nerespectării de către alte firme a dreptului exclusiv pe care îl deţine până la 31 decembrie 2012, a declarat, marţi, unul dintre asociaţii operatorului de profil Postmaster, Mihai Bălaj.

Ministerul Comunicaţiilor şi ANCOM vor transmite autorităţilor şi instituţiilor statului o scrisoare de informare cu privire la drepturile exclusive ale Poştei Române, cerând rezilierea acordurilor care încalcă legislaţia.

"Am convenit cu ANCOM ca împreună să trimitem o scrisoare de informare prin care să aducem la cunoştinţă autorităţilor şi instituţiilor statului că până la 31 decembrie 2012 Poşta Română are monopol asupra unor servicii şi, dacă au contracte în derulare cu alţi operatori poştali, să le rezilieze. După ce îi vom informa, atunci vor fi în culpă dacă nu reziliază contractele respective sau încheie contracte care încalcă monopolul operatorului poştal", a declarat ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, în urmă cu circa două săptămâni.

ANCOM a aplicat în 2011 şi în acest an şapte amenzi - inclusiv cea anunţată joi - unor societăţi care au încălcat dreptul exclusiv al Poştei. Acestea sunt TCE Post SRL, Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL, Direct Post Services SRL, Cargo Serv Post SRL şi Did Rapid Curier Târgu Mureş.