Americanii de la Emerson angajează încă 300 de oameni la Cluj

Autor: Laurentiu Cotu 31.05.2012

Planurile companiei sunt de a ajunge la peste 2.500 de angajaţi la Cluj, în parcul industrial Tetarom II.

Grupul american Emerson, cu afaceri globale de peste 24 mld. dolari, vrea să ajungă până la finalul anului la 1.500 de angajaţi în centrul de producţie din Cluj-Napoca, unde în prezent lucrează peste 1.200 de oameni. Americanii au recrutat de la începutul anului şi până în prezent 200 de oameni în cele şase unităţi de producţie construite în parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca, după ce anul trecut au mai fost angajaţi încă aproximativ 400 de oameni.

Mai mult, planurile companiei sunt de a ajunge la peste 2.500 de angajaţi la Cluj, în momentul în care campusul din parcul industrial Tetarom II va funcţiona la capacitate maximă.

Campania de recrutări demarată de Emerson este în plină desfăşurare, în condiţiile în care în prezent există 250 de poziţii deschise, gestionate atât de echipa proprie de recrutare, cât şi prin intermediul agenţiilor partenere.

"O provocare tot mai evidentă este adaptarea cunoştinţelor candidaţilor, acumulate în anii de şcoală, la activităţile companiei. Pentru contracararea acestui fenomen, am dezvoltat relaţii de colaborare cu universităţile, întâlniri cu profesorii şi studenţii, dotări de laboratoare, furnizare de software şi documentaţii tehnice sau programe de internship pentru studenţi", a declarat pentru ZF Transilvania Călin Banciu, general manager Emerson din România.

Oficialii Emerson au mai spus că, în paralel cu activităţiile desfăşurate, angajaţii companiei sunt implicaţi în programe de training, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea profesională, cât şi în vederea dezvoltării aptitudinilor personale, a capacităţilor manageriale şi de leadership.

"Derulăm diverse programe pentru atragerea forţei de muncă, în condiţiile în care există o presiune crescută exercitată asupra pieţei, odată cu dezvoltarea şi apariţia altor companii. Mai mult, observăm tot mai prezent în ultima vreme fenomenul de «brain-drain», în care tinerii, în special cei mai talentaţi şi mai ambiţioşi, îşi caută loc de muncă în alte ţări încă de la absolvirea liceului", a spus Banciu.

Pe de altă parte, oficialii companiei spun că grupul Emerson manifestă un interes sporit pentru oportunităţile oferite de locaţia din Cluj.

"În aceste zile, compania Emerson analizează oportunitatea extinderii capacităţii de producţie, prin construirea unei hale de mari dimensiuni şi a unei noi clădiri de birouri. În acest fel, campusul din Cluj va atinge capacitatea estimată de peste 2.500 de angajaţi", a precizat Banciu, fără a oferi informaţii suplimentare despre valoarea investiţiei sau suprafaţa viitoarei fabrici.

În campusul Emerson din Cluj sunt prezente în acest moment 6 unităţi de producţie, care furnizează echipamente specifice pentru conversia energiei solare şi eoliene în energie electrică, echipamente pentru măsurarea şi optimizarea exploatării resurselor submarine de gaz şi petrol, regulatoare pentru gaze, dispozitive şi echipamente pentru tehnica instalaţiilor şi echipamente electrice pentru medii explozibile.

Potrivit unor informaţ ii anterioare furnizate de conducerea Emerson, valoarea totală a investiţiilor din parcul industrial Tetarom II va depăşi 125 mil. euro la final.

Compania Emerson SRL, cu sediu în Cluj-Napoca, a realizat în 2010 o cifră de afaceri de circa 27 mil. euro şi un câştig net de aproximativ 2,7 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.

Americanii de la Emerson sunt prezenţ i pe piaţa locală din anul 2006, însă inaugurarea fabricii din parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca a avut loc în anul 2008.

Emerson are peste 133.000 de angajaţ i la nivel global şi deţine fabrici în 240 de locaţii din întreaga lume. Anul trecut, vânzările totale ale grupului american Emerson au ajuns la 24,2 mld. dolari, în creştere cu 15%.