Adrian Tănase, ING Investment Management: Reducem poziţiile pe companii, dar rămânem cu o expunere importantă pe acţiunile româneşti

Autor: Roxana Pricop 30.05.2012

Reducerea poziţiilor din portofoliu prin diversificare pe mai multe companii este strategia celui mai mare fond de acţiuni de protecţie împotriva volatilităţii şi corecţiilor negative cauzate de temerile investitorilor că Grecia este la un pas de ieşirea din zona euro.

ING Romanian Equity este cel mai mare fond de acţiuni de pe piaţa locală cu investiţii de circa 50 milioane de euro pe bursa de la Bucureşti. Fondul nu investeşte doar pe piaţa locală, ci şi pe bursele din Polonia, Ungaria, Cehia, astfel că în luna mai a trebuit să se apere de panica creată de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro din mai multe părţi.

Investitorii de pe bursele din regiune au vândut puternic din acţiuni temându-se că vor urma corecţii puternice şi s-au refugiat în pla samente mai sigure precum francul elveţian sau lira sterlină.

"Fuga către siguranţă a investitorilor de pe pieţele financiare este justificată, nu atât din cauza riscului de ieşire a Greciei din zona euro în sine, cât mai ales din cauza reacţiei neconvingătoare a politicienilor la problemele UE. Soluţii există pentru UE, voinţă politică încă nu există", a spus Adrian Tănase, directorul general al ING Investment Management, societatea care administrează fondul de acţiuni ING Românian Equity.

Bilanţul lunii mai este roşu: bursa de la Bucureşti a scăzut cu 12%, în timp ce indicele bursei maghiare s-a depreciat cu circa 9%, cel al bursei de la Praga a pierdut 7%, iar Polonia a scăzut cu peste 7%. În mai, fondul de acţiuni al ING s-a depreciat cu 8,8%. La finele lunii aprilie, cele mai mari investiţii ale fondului de acţiuni erau în companii tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti. Mai exact, acţiunile Băncii Transilvania şi cele ale Fondului Proprietatea, care au atras fiecare câte 10,6% din activele de 318 mil. lei.

Investitorii sunt însă departe de a se fi cal mat având în vedere că o decizie privind situaţia Greciei nu a fost încă luată. Ei încă aşteaptă un deznodământ. Acesta ar putea avea loc pe 17 iunie, când au loc alegeri parlamentare în Grecia.

În astfel de momente de incertitudine, administratorul ING consideră că cea mai bună strategie este diversificarea: "Prin diversificare, avem tendinţa de a reduce poziţiile (underweight sau overweight) specific pe companii. Rămânem însă cu o expunere importantă pe acţiunile româneşti, considerându-le în continuare subevaluate faţă de cele din regiune, chiar şi în aceste condiţii", a continuat Tănase.

Indiferent de rezultatul alegerilor din 17 iunie, administratorul se aşteaptă ca bursa de la Bucureşti să fie foarte corelată cu evoluţiile de pe bursele externe.

"Dacă situaţia în UE se va deteriora, în mod sigur băncile vor avea tendinţa de a reduce riscurile din portofolii cu efect direct asupra apetituluilor la creditare, mai ales în economiile emergente." Cu toate acestea, Adrian Tănase este optimist şi condiţionează revenirea burselor în al doilea semestru, de modul în care decidenţii UE şi ai FMI vor lua măsurile de rezolvare a problemelor cu care se confruntă economiile periferice ale Uniunii.

"Pe termen scurt UE deţine in strumentele pentru contracararea efectelor ieşirii Greciei din zona euro. Însă investitorii apteaptă altceva, aşteaptă implementarea acelor măsuri care să schimbe modul de funcţionare al UE, actuala structură fiind considerată nesustenabilă pe termen lung", a conchis Tănase.