Rekkers intră în lumea traderilor de cereale: Am încredere în potenţialul agriculturii

Autor: Gabriel Razi 30.05.2012

"Reîntoarcerea în sistemul bancar nu este pe agenda mea în acest moment", spune fostul şef al Băncii Transilvania.

Robert Rekkers (52 de ani), carismaticul bancher olandez care a condus timp de peste 9 ani Banca Transilvania, face pasul în lumea traderilor de cereale după ce a fost numit membru în consiliul de administraţie al Agricover, unul dintre cei mai mari comercianţi de materii prime agricole din România.

"Poziţia mea este non-executivă şi nu mă voi concentra numai pe zona de finanţare în cadrul companiei. Am mare încredere în potenţialul agriculturii româneşti şi în potenţialul Agricover, o companie care s-a dezvoltat frumos în ultimii ani. Este o oportunitate pentru mine să fiu implicat într-o zonă în plină dezvoltare atât la noi, cât şi în străinătate", a declarat pentru ZF Robert Rekkers.

El devine unul din puţinii bancheri de pe piaţa locală care s-au orientat spre agricultură. Trecerea bancherului în agribusiness vine în condiţiile în care 2011 a fost un an foarte bun pentru agricultura românească, recoltele-record aducând în economie în total 19 miliarde de euro, potrivit unor estimări, şi susţinând ieşirea din recesiune.

Rekkers intră în boardul Agricover, un business de peste 200 mil. euro/ an, la mai puţin de şase luni după ce şi-a dat demisia din poziţia de director general al Băncii Transilvania, al treilea jucător din sistemul bancar după active. Demisia lui a luat prin surprindere lumea bancară având în vedere stabilitatea de până atunci de la vârful conducerii băncii.

Robert Rekkers a încheiat prin demisia de la începutul acestui an o istorie de nouă ani în cadrul Băncii Transilvania. El le-a adus acţionarilor profituri de 400 mil. euro, dar a şi trăit mo­mente dramatice în toam­na lui 2008, atunci când a izbucnit criza, iar BNR a acordat Băncii Transilvania, peste noapte, un împrumut de urgenţă care a salvat-o de la o criză de lichiditate. Olandezul este prezent în mediul de business local din 1998. În România el a mai lucrat pentru grupul olandez ABN Amro. Contrar unor speculaţii care au circulat pe piaţă, Rekkers spune că nu are planuri de a reveni curând în sistemul bancar.

"Reîntoarcerea în sistemul bancar nu este în acest moment pe agenda mea de lucru. În viitor nu exclud însă nicio posibilitate. În acest moment pot spune doar că această variantă nu intră în discuţie", a răspuns Rekkers, întrebat dacă ia în considerare întoarcerea pe piaţa bancară.