Descurajarea accesului autoturismelor personale în centrul Capitalei, în Pactul pentru Bucureşti 2

Autori: Valentin Anghel , Roxana Alexe 30.05.2012

Extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile, descurajarea accesului autoturismelor personale în centrul Capitalei şi înfiinţarea unui SMURD al Patrimoniului sunt câteva dintre prevederile Pactului pentru Bucureşti 2, lansat marţi de cele 47 de ONG-uri din Platforma pentru Bucureşti.

Pactul pentru Bucureşti, actualizat anul acesta după varianta în premieră din 2008, reprezintă un document pe care societatea civilă şi-l doreşte asumat de toţi candidaţii la alegerile locale din Capitală, pentru ca ulterior să fie şi pus în practică.

În urmă cu patru ani, tot cu ocazia scrutinului local, Pactul pentru Bucureşti 1 a fost semnat de toţi candidaţii pentru funcţiile de consilier local, sau general şi de cei care au candidat la functiile de primar de sector, respectiv primar general, aceştia asumându-şi automat toate prevederile documentului, potrivit organizaţiilor neguvernamentale.

Documentul este structurat în opt capitole: transparenţă decizională, planificare urbană, proceduri în domeniul construcţiilor, mobilitate şi transport, protecţia mediului, protecţia patrimoniului construit, protecţie socială şi protecţia animalelor.

"Este nevoie de un angajament politic clar faţă de principiile mobilităţii durabile care să ducă la creşterea calităţii vieţii pentru locuitorii acestui oraş. Aceste principii, promovate în Uniunea Europeană, dau următoarea ordine de prioritate: a.b. Biciclist, c. Transport public, d. Autoturism personal. Strategia de promovare a transportului alternativ trebuie să fie un program public cât mai concret şi foarte urgent care să prevadă cât mai multe măsuri de încurajare, motivare şi asigurare a cetăţenilor pentru trecerea la orice formă de transport alternativ", se menţionează în capitolul mobilitate şi transport.

În opinia societăţii civile, este necesar ca decidenţii să-şi asume următoarele măsuri: descurajarea accesului autoturismelor personale în centrul oraşului; amenajarea spaţiului public pentru a fi uşor de parcurs de către pietoni prin eliminarea obiectelor de mobilier urban care constituie obstacole, a autoturismelor parcate pe trotuar, precum şi extinderea şi eficientizarea sistemului de piste pentru biciclişti sau corectarea celor existente care fac imposibilă folosirea trotuarelor pe alocuri şi care nu respectă prevederile codului rutier, dar şi extinderea consistentă a sistemului de culoare dedicate autobuzelor şi troleibuzelor, însoţită de aplicarea unor măsuri de disciplină pentru şoferii de autobuze şi troleibuze, care trebuie să oprească în staţie, la bordură, şi nu pe banda din mijloc.

În privinţa extindetii reţelei de distribuţie a apei potabile, iniţiatorii Pactului subliniază că, potrivit datelor furnizate de Primăria Capitalei, la ora actuală, peste 1.000 de străzi, care reprezintă aproximativ 3,5% din totalul arterelor din Capitală, rămân neracordate la serviciile de apă potabilă. Cele mai multe dintre acestea, aproximativ 680 de străzi sunt în Sectorul 5.

Pentru rezolvarea problemei animalelor fără stăpân, sunt necesare, printre altele, eficientizarea programului de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân din toată Capitala, identificarea animalelor, returnarea lor în locurile de provenienţă şi introducerea unei taxe anuale plătibile la Primăria Capitalei pentru fiecare câine cu vârsta de peste şase luni (care nu este animal de rasă înregistrat la Asociaţia chinologică) deţinut şi nesterilizat.

Pactul pentru Bucureşti 2 prevede şi înfiinţarea unui SMURD al Patrimoniului Bucureştean, prin crearea unui parteneriat între Primăria Capitalei, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Poliţia Locală şi "voluntarii de patrimoniu", care să semnaleze rapid abuzurile asupra patrimoniului construit. În acest sens, este necesară alocarea de către primărie a fondurilor necesare pentru finanţarea Dispeceratului de Urgenţă al Patrimoniului.

La capitolul protecţie socială, în document este menţionată iniţierea de noi servicii care să completeze necesarul de nevoi şi care să fie în mod real accesibile persoanelor vulnerabile.

"Este necesară asistarea la domiciliu a persoanelor în vârstă, care nu se pot deplasa. Se pot institui cooperări cu unităţi de învăţământ superior pentru programe de practică a studenţilor care se pregătesc pentru a deveni asistenţi sociali. Este necesar sprijinul autorităţilor locale pentru organizarea unor programe after school şi before school, în care îndrumarea elevilor să fie asigurată de profesori voluntari, care ar putea fi şi pensionari sau studenţi", se mai arată în Pactul pentru Bucureşti 2.

Documentul, spun iniţiatorii săi, a fost îmbogăţit în urma unei serii de întâlniri cu cetăţeni din Bucureşti, precum şi prin consultarea aparatului tehnic din primăriile de sector şi Primăria Capitalei. Măsurile care au fost astfel incluse în Pactul 2 au fost supuse atenţiei tuturor candidaţilor, iar săptămâna viitoare va fi semnat acordul de asumare şi colaborare cu Platforma pentru Bucureşti, mai spune sursa citată.