UE acuză China că se află în spatele preţurilor mai mici ale Huawei şi ZTE prin subvenţii ilegale

Autor: Adrian Seceleanu 29.05.2012

Ascensiunea fulminantă a producătorilor chinezi de echipamente telecom Huawei şi ZTE, care au ajuns în întreaga Europă - inclusiv în România - din jucători de liga a doua în principalii furnizori de echipamente ai marilor operatori de comunicaţii - s-a bazat pe o serie de subvenţii ilegale acordate de statul chinez, care a ajutat astfel aceste firme să vină cu preţuri mai mici decât rivali consacraţi precum Alcatel Lucent, Ericsson sau Nokia Siemens, scrie Financial Times.

Acuzaţiile citate de FT şi preluate de Reuters apar într-un dosar "major" pe care Uniunea Europeană îl pregăteşte împotriva Chinei, prin care Beijingul ar urma să fie acuzat că a subvenţionat ilegal Huawei şi ZTE, potrivit unor surse citate de publicaţie. Huawei şi ZTE sunt acum numărul doi şi cinci mondial pe piaţa producătorilor de echipamente telecom, după ce în ultimii ani companiile au câştigat contracte pe bandă rulantă cu marii jucători din domeniu.

În România, spre exemplu, Huawei este unul dintre furnizorii principali de echipamente ai Vodafone, companie cu care a şi semnat în acest an un contract de outsourcing pe cinci ani. Dar şi Orange, Romtelecom şi RCS&RDS, spre exemplu, au semnat în ultimii ani contracte cu cele două companii.