Volksbank România a înregistrat pierderi în primul trimestru

Autor: Marius Oncu 29.05.2012

"Într-un climat dificil, Volksbank România a încheiat primul trimestru cu rezultate semnificativ mai bune decât aşteptările. Anterior se anticipa o pierdere mai mare. În special, creditele neperformante au fost reduse într-o măsură mai mare decât se anticipa, ceea ce a însemnat că majorarea provizioanelor de risc cerută de autoritatea de reglementare a fost mai scăzută decât a fost planificat", potrivit raportului financiar al grupului.

Conducerea băncii se va concentra pe îmbunătăţirea în continuare a portofoliilor de credite neperformante, iar Volksbank România se aşteaptă ca rata de adecvare a capitalului să crească la peste 20% în trimestrul al doilea, se arată în raport.

"La sfârşitul primului trimestru din acest an, Volksbank România a înregistrat un profit operaţional înainte de provizioane de 15,6 milioane de euro. Cheltuielile cu provizioanele s-au ridicat la 23,4 milioane euro. Creditele neperformate s-au stabilizat, însă în acelaşi timp, au fost constituite provizioane suplimentare pentru a acoperi diferenţele de curs pentru garanţiile evaluate în franci elveţieni.
În primul trimestru, Volksbank România a înregistrat o pierdere brută de 7,8 milioane de euro, în scădere cu aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar şi în urma acestei pierderi, rata de solvabilitate a Volksbank se menţine aproape de 20%, printre cele mai bune din sistemul bancar", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Volksbank România.

În luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Grupul austriac Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000 şi deţine în prezent active de circa 4 miliarde de euro şi o reţea de 135 de unităţi.

La nivel de grup, Volksbank a raportat în primul trimestru o scădere a profitului net consolidat la 22,2 milioane de euro, mai puţin de jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi şi provizioanele au coborât puternic, potrivit Reuters.

Statul austriac a preluat în aprilie o participaţie de 43% la Volksbank, parte a unui ajutor financiar care a costat statul peste un miliard de euro. Grupul şi-a redus operaţiunile şi a vândut active neesenţiale în încercarea de a reveni pe profit, după un rezultat negativ anul trecut.