George Georgakopoulos, Bancpost: Deprecierea leului ne îngrijorează, dar nu am ajuns la un prag de alarmă

Autor: Razvan Voican 29.05.2012

Slăbirea leului faţă de euro cu circa 2% în ultimele săptămâni este un motiv de îngrijorare privind rambursarea creditelor în valută, însă cel puţin deocamdată nu a fost atins un prag de alarmă, afirmă George Georgakopoulos, vicepreşedinte executiv al Bancpost responsabil cu creditul de retail.

Depinde cât de mult va dura această perioadă de depreciere. O îngrijorare mai mare poate apărea în momentul în care cursul s-ar duce spre niveluri de 4,6 - 4,7 lei/euro.

Cert este că deprecierea leului exercită o presiune suplimentară de care piaţa bancară nu avea nevoie în acest moment", spune bancherul grec care lucrează deja de peste patru ani pentru Bancpost, fiind recent promovat la nivelul de vicepreşedinte executiv.

Tensiunile din zona euro reinflamate de scenariile privind ieşirea Greciei din clubul monedei unice şi de criza bancară din Spania au împins deja cursul leu/euro dincolo de niveluri care altădată nu erau luate în calcul decât de cei mai pesimişti analişti, iar următorul prag critic este considerat a fi la 4,5 lei pentru un euro. De la începutul crizei cursul a fost în permanenţă un motiv de îngrijorare având în vedere că peste 60% din credite sunt în valută.

Georgakopoulos spune că subiectul crizei din Grecia revine adesea în discuţiile cu clienţii în condiţiile în care banca locală este controlată de Eurobank, unul dintre cele patru mari grupuri bancare elene, însă istoricul Bancpost pe piaţă atenuează percepţiile negative.

"Clienţii ne întreabă, dar în acelaşi timp ştiu că banca aceasta este aici de peste 20 de ani şi că fundamental este o bancă locală. Situaţia din Grecia nu este un motiv de îngrijorare în particular pentru Bancpost sau altă instituţie de credit cu capital elen, ci pentru toată regiunea şi pentru toată Europa. Deteriorarea gravă a situaţiei Greciei ar avea consecinţe în lanţ la nivelul CDS-urilor, al costului finanţărilor, al cursului de schimb şi al apetitului investitorilor străini, iar o eventuală ieşire din zona euro ar fi un eveniment foarte mare, pe care l-ar resimţi până şi China." El se declară hotărât să meargă în Grecia să voteze la alegerile parlamentare de pe 17 iunie, în condiţiile în care nu a mai făcut-o de mulţi ani. "Grecii simt că este un moment foarte important pentru ţară." De asemenea, bancherul menţionează că banca-mamă Eurobank EFG beneficiază de circa 4 mld. euro din pachetul de 18 mld. euro alocat pentru recapitalizarea celor mai mari patru bănci elene.

El spune că Bancpost şi-a luat măsuri de siguranţă în cazul în care presiunile legate de situaţia Greciei vor creşte şi mai mult, iar între timp continuă să facă business.

"Noi ne-am pregătit pentru scenarii adverse asigurându-ne că avem un nivel ridicat al capitalului, o solvabilitate de 14,5%, buffere puternice de lichiditate şi finanţare la nivel local. Într-un scenariu de criză elementele de rezistenţă ale băncii sunt capitalul şi lichiditatea, iar noi ne-am luat toate măsurile de siguranţă pe aceste zone." Săptămâna trecută s-a aflat la Bucureşti şeful Eurobank Nicholas Nanopoulos, iar mandatul pe care acesta l-a dat managementului Bancpost este consolidarea relaţiilor cu clienţii şi creşterea forţei brandului băncii locale.

"Avem mandat să continuăm să facem business şi asta vom face mai departe. Per ansamblul anului sperăm la creşterea volumului de credite cu o cifră. Acest obiectiv constituie o provocare, dar suntem încurajaţi de faptul că la majoritatea produselor avem creşteri de sold, creditele noi depăşind rambursările", spune şeful creditării din Bancpost.

El consideră că problema pieţei în acest moment ţine de cererea de credite, nu de risc şi nici de lichiditate sau de preţul creditelor.

"Problema nu este să ne asumăm noi riscul de credit, pentru că am arătat că suntem gata s-o facem. Lichiditate există, iar dobânzile sunt destul de reduse, la cele mai mici niveluri din ultimii cinci-şase ani. Apetitul pentru îndatorare este problema. Clienţii sunt foarte prudenţi şi au şi motive foarte întemeiate să fie aşa." Totuşi, el se declară foarte mulţumit de primele rezultate ale campaniei de promovare a noului credit de nevoi personale în lei şi în euro, pentru care banca promite aprobare foarte rapidă şi ia în calcul istoricul de creditare de la Biroul de Credit.

"În prima lună am dublat producţia. Vom vedea cât de bine a fost primită de piaţă după două-trei luni. 90% din cerere este pentru credite în lei, în timp ce creditele în euro sunt accesate mai ales pentru refinanţări." Georgakopoulos susţine că Bancpost a reuşit cu acest produs să câştige clienţi de la concurenţă prin refinanţare şi se bazează foarte mult pe capacitatea băncii de evaluare a riscurilor.