Claas vinde mai multe combine în România decât în Spania şi Italia după ce piaţa s-a dublat în cinci ani

Autor: Gabriel Razi 28.05.2012

Producătorul german de combine şi tractoare agricole Claas, un gigant cu afaceri de 3,3 miliarde euro la nivel mondial, a vândut anul trecut pe piaţa locală mai multe utilaje agricole decât în Spania sau Italia, ţări cu suprafeţe agricole totale peste cea din România şi care acoperă 15%, respectiv 9% din totalul terenului arabil din UE.

"Piaţa din România vine după Germania, Franţa şi Polonia. Anul trecut am vândut pe plan local 160 de tractoare şi 196 de combine. Ţinta noastră pentru piaţa din România este să avem o cotă de piaţă de 40% pentru combine şi una de 15%-20% pentru tractoare", a spus Luigi Radu, director de vânzări şi mar­keting al Claas în România. Potrivit informaţiilor dis­po­ni­bile, preţul unei combine variază între 40.000 de euro şi 250.000 de euro, în timp ce un tractor poate costa şi 200.000 de euro.

Evoluţia vânzărilor de utilaje din România se explică prin faptul că pieţele de profil din vestul Europei sunt saturate în comparaţie cu cele din estul continentului. Diferenţa de dinamică dintre cele două părţi ale continentului este vizibilă şi în vânzările pro­du­că­torului german. Anul trecut businessul din vestul Euro­pei a avansat cu 24%, în timp ce afacerile din Europa Centrală şi de Est au crescut cu două treimi. În bani, Claas a vândut în România tractoare şi combine de 48,5 mil. euro anul trecut, adică 8,6% din totalul vân­ză­rilor din regiune.

"Vânzările au fost într-o uşoară creş­tere faţă de anul 2010", a adăugat Luigi Radu, fără să precizeze nivelul exact al vânzărilor din anul precedent.

Piaţa locală a utilajelor agricole a luat avânt înce­pând cu anul 2007, moment în care România a aderat la UE, iar fermierii au început să aibă fonduri disponibile prin intermediul programelor de investiţii pe bani de la Bruxelles. Astfel, dacă în 2007 importatorii şi pro­du­că­torii reuşeau să vândă 1.100 de tractoare, anul trecut piaţa a urcat până la 1.800 de unităţi. Într-un ton similar a urcat şi piaţa combinelor, ajungând anul trecut la 566 de unităţi noi vândute.

Au investit 2,2 mil. euro la Afumaţi

În acest context producătorul german a făcut recent primul pas hotărât pe piaţa din România prin deschi­derea în Afumaţi la câţiva kilometri de Bucureşti a unui centru prin care producătorul german va coordona operaţiunile de pe piaţa locală şi livrările de piese de schimb. În prealabil Claas vinde tractoare şi combine în România prin intermediul mai multor dealeri. Acum producătorul german are o reţea de patru dealeri.

"Structura businessului nu se modifică. Centrul regional este un punct de sprijin pentru dealerii noştri. Investiţia de la Afumaţi se ridică la 2,2 milioane de euro", a explicat Finn Petersen, directorul general al Claas în România.

Intrarea Claas în România prin investiţia de la Afumaţi vine şi la câteva luni după ce Titan Machinery, cel mai mare dealer de utilaje agricole din Statele Unite, a intrat pe piaţa românească.

Mişcările de pe piaţa utilajelor agricole arată interesul marilor multinaţionale pentru agricultura româ­nească, sector în care se învârt în fiecare an peste 10 miliarde de euro. Cu toate că producţia de grâu, porumb sau floarea-soarelui a crescut în fiecare din ultimii trei ani, vânzările de tractoare sau combine nu au ţinut pasul cu avansul recoltelor.

Revin iar la bănci

Afacerile germanilor de la Claas urmează a redeveni dependente de sistemul bancar local în condiţiile în care oficialii producătorului estimează că în acest an numai 40% din vânzări vor fi acoperite de proiectele de investiţii pe bani europeni luate de fer­mieri. În urmă cu doi ani 80% din vânzări erau făcute pe baza proiectelor pe bani europeni derulate de fermierii români.

Radu Luigi spune însă că producătorul german nu a fost luat prin surprindere şi că au fost semnate parteneriate cu mai multe bănci şi instituţii financiare nonbancare pentru a suplini lipsa banilor europeni.

"Nu a fost o surpriză că se va diminua procentul proiectelor europene. Avem patru forme de finanţare pe care le putem acorda. Foarte puţine din proiectele pe care le sprijinim noi nu sunt aprobate de bănci", spune el.

Mai mult, executivul Claas afirmă că importatorii de utilaje agricole s-au putut baza pe vânzările prin intermediul finanţărilor bancare abia în ultimii ani în condiţiile în care băncile au stat în prealabil departe de sectorul agricol. "Sistemul bancar a fost extrem de reticent în a acorda credite fermierilor, agricultorilor le-a fost foarte greu să se împrumute la bănci până acum doi-trei ani."

Nu există planuri concrete pentru o fabrică

Pe biroul de la sediul central al Claas din Germania nu există în acest moment un plan concret pentru construirea unei fabrici de utilaje agricole în România, adaugă oficialii din România ai producătorului.

"Claas a avut intenţia în trecut de a prelua fabrica Semănătoarea, dar nu s-a reuşit."

În 2003 producătorul german a purtat negocieri cu oficialii români pentru producerea de combine într-una din secţiile de la Semănătoarea sau Tractorul Braşov însă tranzacţia nu s-a finalizat. Între timp producţia locală a intrat în derivă, ultimii jucători locali putând fi număraţi pe degete. Printre cei care continuă să lupte cu valul importurilor de utilaje agricole se numără Irum Reghin, Mat Craiova sau Geda Prodexim.

O piaţă cu potenţial

În ultimii cinci ani fermierii români au cumpărat în total 6.700 de tractoare şi circa 2.200 de combine noi într-o piaţă unde funcţionează 200.000 de unităţi (combine şi tractoare).

Potenţialul de creştere al pieţei locale de tractoare şi combine este vizibil şi în condiţiile în care nivelul de mecanizare de pe plan local este mai redus decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Spre exemplu, în Polonia la 14 milioane de hectare sunt în funcţiune 1,5 mi­lioane de tractoare, de zece ori mai multe decât în România, potrivit datelor Food and Agriculture Organisation (FAO).

Jocurile pe piaţă, unde s-au vândut anul trecut 1.800 de tractoare şi 566 de combine, sunt făcute de importatori. Astfel, combinele şi tractoarele produse de Claas concurează în România cu utilajele produse de concernul Case-New Holland (CNH) sau John Deere.