Mihai Marcu, preşedintele MedLife: Contextul economic este incert şi este important ca politica de austeritate să fie continuată

Autor: Ioana David 04.06.2012

"Găsesc că ar fi fost mult mai bine-venită reducerea CAS. Dacă aceeaşi sumă alocată pentru creşterea salariilor bugetarilor ar fi compensat reducerea CAS, economia ar fi fost mult mai dinamizată în mod cert", a declarat Mihai Marcu, preşedintele MedLife.

Pe când în acest caz, (majorarea salariilor bu­ge­tarilor - n.red.) se va duce într-o oarecare mă­sură în consum şi va crea presiune de creştere a salariilor pe zona privată.

Mihai Marcu, preşedintele ope­ratorului de servicii me­di­cale private MedLife, spu­ne că 2012 este un an de consolidare pentru fir­ma pe care o reprezintă, du­pă ce anul trecut a făcut investiţii masive în deschiderea mai multor spitale private, cât şi în achiziţii de companii.

"MedLife are cinci unităţi mari achiziţionate sau deschise anul trecut, care sunt în diverse faze de a ajunge la break-even. Cu excepţia pediatriei (Spitalul de pediatrie inaugurat în 2011 - n.red.) care a ajuns pe break-even, restul unităţilor sunt pe pierderi importante, însă în buget. Din cauza uni­tăţilor nou deschise am ajuns la un EBITDA de 6 mil. euro anul trecut de la 7,3 mil. euro acum doi ani", a spus Marcu.

MedLife este cel mai mare operator din pia­ţa serviciilor medicale private după cifra de afa­ceri din 2011, de aproximativ 50 mil. euro, arată o analiză a ZF, compania operând 9 clinici de mari dimensiuni (atât în Bucureşti, cât şi în ţară), laboratoare de analiză, 6 spitale, 3 ma­ternităţi, dar şi farmacii şi alte centre. Rulajul com­paniei este generat în proporţie de 67-68% de cash, sub 5% veniturile cu casa de sănătate, res­tul fiind veniturile corporate. Anul trecut com­pania a deschis un spital de pediatrie în Bucureşti, unul de ortopedie tot în Capitală, a deschis un spital cu 60 de paturi la Braşov, unde a mai cumpărat şi maternitatea Eva, iar la înce­pu­tul anului 2011 a achiziţionat spitalul clinic Genesys Arad. Concurenţii MedLife pe piaţa de ju­mătate de miliard de euro a seviciilor medicale pri­vate sunt Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral, dar şi alţii.

Creşterea vine din noi pacienţi

Un pacient "consumă" mai puţine servicii me­dicale private acum faţă de 2011 la nivelul pie­ţei, însă Marcu spune că MedLife atrage noi pacienţi.

"Suntem sub buget (în primul trimestru - n.red.). Dar luna februarie a avut un impact foar­te important. Probabil că februarie nu se va recu­pe­ra, dar sperăm să fim în linie bugetară în restul anului", a mai spus şeful MedLife.

Firmele din această industrie au continuat să crească în ultimi ani în pofida instabilităţii eco­nomice, pe fondul achiziţiilor şi al preluărilor de noi jucători. Creştere se aşteaptă şi în perioada ur­mă­toare odată cu inaugurarea de noi clinici şi spitale. El a adăugat faptul că bugetul pentru 2012 nu a fost modificat în contextul instabilităţii politice.

Schimbarea recentă a guvernului a dus din nou România în zona incertitudinii, iar atenţia mediului de afaceri s-a mutat pentru câteva zile la sfera politică şi care vor fi măsurile fiscale ale noii guvernări.

"Contextul economic este incert. Este foarte im­portant ca politica de austeritate să fie conti­nua­tă. Găsesc că ar fi fost mult mai bine-venită re­du­cerea CAS. Dacă aceeaşi sumă alocată pen­tru creşterea salariilor bugetarilor ar fi com­pen­sat reducerea CAS, economia ar fi fost mult mai dinamizată în mod cert", a mai spus Marcu.

Reducerea CAS, variantă care a nu a fost pe placul guvernului, acesta optând pentru majo­ra­rea cu 8% a salariilor bugetarilor, ar fi ajutat "la dezvoltarea economică, la rentabilitate, la in­vestiţii", este de părere Marcu.

"Pe când în acest caz, (majorarea salariilor bu­ge­tarilor - n.red.) se va duce într-o oarecare mă­sură în consum şi va crea presiune de creştere a salariilor pe zona privată", a adăugat Marcu.

Pariul lui de creştere economică din acest an este de aproximativ 2%.

Schimbările din Franţa, mai importante

Omul de afaceri este cu ochii la schimbările din întreaga Europa în special la cele din Franţa, care crede că ar trebui monitorizate atent.

"Au avut loc alegeri în Franţa şi orice om de afaceri cu picioarele pe pământ ar trebui să se uite la acest lucru. Văd câştigarea alegerilor de către François Hollande ca pe o incertitude şi cred că e necesar să o monitorizăm cu atenţie prin prisma antagoniei care există cu Germania, pen­tru că până la urmă acestea două dictează ce se întâmplă (în Europa - n.red.), a continuat Marcu.

În opinia sa, România este influenţată de cum mer­ge Europa şi cum merg ex­por­turile, iar dacă Franţa va schimba tonul în construcţia europeană, prin propunerea unor deficite mai mari, se va produce o schimbare majoră, mai mare chiar decât schimbarea de la conducerea ţării din România.

"Ar trebui să privim cu precauţie ce se în­tâm­pla şi să avem grijă să ne calibrăm corect per­spectiva de integrare în euro, de exporturi. Franţa doreşte să aibă un deficit bugetar mai ma­re. Doreşte să schimbe tratatul european a cărui linie de bază este controlul deficitelor. Dar dacă Franţa va da un asemenea ton întregii con­struc­ţii economice pentru următoarea decadă, este altceva. Este o schimbare majoră. Este mai mare decât a politicienilor din România din acest moment", a mai spus Marcu.

"Antreprenorii pot aduce bunăstare şi valoare"

Familia Marcu este cel mai puternic antre­pre­nor pe piaţa serviciilor medicale private, însă investeşte şi în businessul cu ambarcaţiuni NauticLife, prin care recent a cumpărat Marina Limanu (în prezent LifeHarbour), una dintre cele mai mari marine private din România.

"Cred foarte tare că antreprenorii din Ro­mâ­nia pot să aducă bunăstare şi valoare. Eu sunt inves­titor şi plătesc taxe. Banii pe care i-am luat din MedLife (familia Marcu a vândut acţiuni la MedLife în două etape, însă păstrează pachetul majoritar - n.red.) sunt tot în România. Sunt un om care cre­ează, care con­stru­ieşte. Multi­naţio­na­lele se vor muta acolo unde au inte­re­sul. Sunt con­duse de exe­cutivi extrem de bine or­ga­nizaţi, dar nu cre­ează dina­mică decât în mă­sura în care inte­resul lor este foarte bine aliniat", a adăugat Marcu.

El a făcut parte dn Consiliu Consultativ, un grup de lucru format din 26 de personalităţi din mediul de business care şi-au demonstrat de-a lungul anilor calităţile de antreprenori, manageri sau bancheri şi care ar fi urmat să-l sfătuiască pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu în privinţa măsurilor ce ar fi trebuit luate pentru a impulsiona economia.