Proiectul Nabucco ar putea fi închis complet până la sfârşitul lunii iunie

Autor: Andrei Cîrchelan 28.05.2012

Europa ar putea renunţa complet la proiectul conductei de gaze naturale Nabucco, după ce situaţia economică globală s-a deteriorat şi o parte din corporaţiile implicate în proiect s-au retras, potrivit Novinite.

Anunţul închiderii proiectului ar putea veni până la sfârşitul lui Iunie potrivit ITAR-TASS, care citează surse din cercurile de afaceri londoneze.

Eşecul proiectului provine din schimbările survenite de piaţa mondială a gazului natural şi deteriorarea situaţiei economice globale. O serie de companii implicate în proiectul Nabucco, printre care British Petroleum, s-au retras deja, notează Novinite.

Scopul proiectului era acela de a reduce dependenţa Europei faţă de gazele naturale ruseşti. Conducta Nabucco urma să aibă o capacitate de transport de 31 miliarde metri cubi pe an.

Grupul de companii care dezvoltă Shah Deniz, câmpul gazifer care ar aproviziona conducta Nabucco, a anunţat recent că va alege un transportator până la sfârşitul anului. Resursele Shah Deniz sunt în centrul concurenţei dintre mai multe proiecte de gazoducte: Nabucco, South-East Europe Pipeline şi Trans-Adriatic Pipeline.