CEO Avangate: Planul este să creştem cu 75-80% pe an şi să ne listăm în 2015

Autor: Adrian Seceleanu 27.05.2012

Avangate, un furnizor de soluţii şi servicii pentru distribuţia electronică de software fondat în 2006 de antreprenorul român Radu Georgescu, estimează că va înregistra anual până în 2015 - data planificată pentru listarea pe bursa americană Nasdaq - o rată de creştere a afacerilor de 75-80%, a declarat Carl Theobald, directorul executiv al companiei, pentru ediţia electronică a publicaţiei americane Forbes.

 

Avangate le oferă producătorilor de software - în general companii mici şi mij­locii din Europa şi Asia - soluţii de a-şi vinde prin internet aplicaţiile fără a angaja masiv forţă de vânzări. Veniturile Avangate vin dintr-un procent obţinut din fiecare vânzare intermediată şi se situează în mod tipic la 8%.

 

Compania a fost iniţial o divizie a furnizorului de soluţii de comerţ electronic Gecad ePayment, de care s-a desprins în anul 2010, înainte ca ePayment să fie achiziţionată de grupul Naspers. ePayment funcţionează acum sub brandul PayU.

 

Anul trecut piaţa aplicaţiilor software vândute prin internet cu abonament sau prin modelul soft ca un serviciu (Software as a Service - SaaS) a avut o valoare de 55 de miliarde de dolari, iar în 2014 ar putea atinge o valoare de 106 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor companiei de analiză IDC. Avangate a cres­cut mai repede decât piaţa, potrivit declaraţiilor lui Theobald.

 

Tranzacţiile gestionate de platforma Avangate au crescut în medie anual cu 73% în perioada 2006-2012, de la 150.000 la patru milioane. În aceeaşi perioadă numărul de clienţi a crescut anual cu câte 97%, de la 48 la 2.800, potrivit lui Theobald.

 

Ca parte a planului de a lista compania în SUA, Radu Gerogescu urmează o strategie în mai mulţi paşi. Una dintre etape a fost atragerea în 2011 pentru Avangate a unei investiţii de 4 mil. euro a 3TS Capital Partners, un fond de investiţii susţinut de compania americană Cisco. Următorii paşi au fost mutarea sediului central al Avangate în Statele Unite, în Sillicon Valley şi recrutarea unei echipe de top management şi a unui board care să ajute la atingerea obiectivului de listare.

 

Data programată a listării este anul 2015, potrivit declaraţiilor lui Carl Theobald pentru ediţia americană a Forbes.