Şeful Citibank: Trimestrul I a fost preludiul unui an de business stagnant, în contrast cu optimismul din primăvara lui 2011

Autor: Voican Razvan 28.05.2012

Cel mai mare risc cu care se confruntă economia locală în acest an este legat de impactul pe care un eventual "exit dezordonat" al Greciei din zona euro l-ar avea asupra percepţiei de risc privind România şi regiunea în ansamblu, afirmă Tibor Pandi, preşedintele Citibank România.

"Nu poţi controla reacţia investitorilor. Întrebarea esenţială este dacă vor diferenţia România de ţările vecine sau o vor trata la pachet cu regiunea. Dacă România nu se va diferenţia într-un sens pozitiv, putem avea probleme", spune bancherul care conduce de doi ani operaţiunile americanilor la Bucureşti.

El reia exemplul Poloniei, spunând că această ţară a reuşit să rămână ferită de efectele crizei internaţionale tocmai pentru că s-a detaşat de restul regiunii prin performanţa economiei. "Şi România are datele pentru a se diferenţia, cu atât mai mult cu cât este a doua mare piaţă după Polonia, iar contextul macroeconomic este mulţumitor, cel puţin în comparaţie cu ceea ce s-ar fi putut întâmpla fără ajustările din ultimii doi ani." În acest context Citibank Româniauna dintre cele mai puternice bănci de corporate, mai ales pe segmentul multinaţionalelor - urmăreşte cu atenţie situaţia macro şi modul în care evenimentele din Grecia pot afecta piaţa locală, iar la nivel de business americanii au mai degrabă o atitudine de aşteptare, fiind reticenţi în asumarea de riscuri noi.

"Suntem mai atenţi decât înainte pentru că vorbim despre un impact greu de cuantificat al unei crize majore. Piaţa creditării este riscantă. Trebuie să ai grijă ce faci cu banii, aşa că multe bănci preferă să investească în titluri de stat", spune Pandi.

Această abordare vine după un an 2011 în care portofoliul de credite al Citi a crescut cu 26%, până la aproape 1,4 mld. lei (324 mil. euro). "A fost o creştere determinată de cerere care s-a manifestat mai ales în prima jumătate a anului trecut, când piaţa a devenit foarte optimistă, crezându-se că s-a terminat criza. În semestrul al doilea s-a văzut o încetinire, pentru ca trimestrul I din 2012 să se transforme în preludiul unui an plat." Bancherul spune că în prima parte a acestui an a văzut din nou revizuiri negative în planurile companiilor. "Nu mă aştept ca anul acesta să avem o creştere similară a creditării, probabil că o majorare cu o singură cifră ar fi mai plauzibilă." Vânzările bune de credite de anul trecut s-au reflectat în creşterea puternică a profitului americanilor, Citi men ţinându-se în topul celor mai profitabile zece bănci de pe piaţă, într-un context în care jumătate din jucători au avut pierderi.

"Profitul ne-a crescut cu 25%, până la circa 117 mil. lei (27,5 mil. euro), cea mai mare parte din creştere venind din creditare." Americanii au înre gistrat o rentabilitate a capitalului de invidiat în actuala situaţie de pe piaţă, la un nivel de 19,84% faţă de 16,72% în 2010. De asemenea, rentabilitatea activelor a urcat de la 1,95% la 2,25%. Capitalul băncii a crescut anul trecut cu 4%, până la 606 mil. lei.

Scepticismul lui Pandi legat de 2012 vine şi din evaluarea surselor potenţiale de creştere economică.

"Agricultura nu va mai fi un motor. Noi nu avem business în acest sector, însă anul trecut s-a simţit o influenţă indirectă, un efect pozitiv de antrenare. Apoi exporturile pot intra în dificultate din cauza problemelor cu cererea din Europa Occiden tală. La capitolul investiţii străine nu văd mişcări semnificative, iar remiterile sunt de asemenea afectate." Pe de altă parte, el admite că şi oferta de credite ieftine care ar putea stimula economia este limitată. În ciuda contextului marcat de incertitudine, Pandi susţine că ame ricanii care aniversează nu mai puţin de 200 de ani de la înfiinţarea Citibank nu-şi pun problema unei reduceri a expunerii locale, iar banca este foarte lichidă mai ales pentru că multinaţionalele - care sunt prin cipalii clienţi - au multă lichiditate. Pasivele băncii, din care 83% reprezintă depozite şi disponibilităţi în cont curent ale clienţilor, însumau 5,14 mld. lei la sfârşitul lui 2011.

"Noi nu am fost niciodată supraexpuşi pe România, aşa că nu avem vreo presiune pentru a începe să ne reducem expunerea. Este însă foarte clar că nu alergăm agresiv să dăm credite, ci încercăm să fim conservatori pentru a menţine calitatea foarte bună a portofoliului." La Citi, ponderea creditelor neperformante se situează la 1,5 - 1,6%, în timp ce la nivelul pieţei media este de peste 14%.

În aprilie, americanii au câştigat alături de BRD, Société Générale şi Intercapital mandatul de listare a Hidrolectrica, una dintre cele mai valoroase companii din România. De asemenea, Citigroup a fost angajat de Fondul Proprietatea ca intermediar al vânzării de acţiuni la mai multe companii din sectorul energetic.

"Mediul nu ne ajută, nu va fi uşor să ducem la capăt mandatele, însă aceste proiecte în care ne-am implicat de monstrează că avem încredere în piaţa locală." Şeful Citibank România menţionează în acest context şi participarea Citigroup ca manager al celor două emisiuni de bonduri româneşti pe Wall Street, de 2,25 mld. dolari, din prima parte a acestui an, tranzacţii intermediate alături de Deutsche Bank şi HSBC. De asemenea, Citi a participat la creditul sindicalizat de 930 mil. euro contractat de Petrom la finalul anului trecut. Bancherul pledează încă o dată pentru continuarea eforturilor de dezvoltare a pieţei de capital locale, afirmând că este greu de înţeles o situaţie în care fondurile de pensii româneşti finanţează practic companii din străinătate pentru că bursa locală nu le asigură posibilităţile de plasament de care au nevoie şi atunci trebuie să-şi investească banii pe pieţe externe.

"Cred că privatizările, inclusiv cele realizate pe bursă, merită să continue. Desigur, anumite reglaje ale proceselor sunt absolut în regulă, dar să fie menţinut un traseu general predictabil.

Ar fi păcat să se oprească." Pandi consideră că România ar trebui să menţină pe plan intern un mediu cât mai stabil, chiar dacă se apropie alegerile, aceasta fiind practic singura soluţie pentru a balansa presiunile legate de Grecia. "Sper că va rămâne doar Grecia ca factor de risc." Pandi conduce de doi ani Citibank România, iar de la începutul acestui an a preluat şi responsabilităţile fostului şef al diviziei corporate Răzvan Bădălicescu. "Nu mi-a fost greu deloc pentru că avem o echipă foarte bună, iar backgroundul meu este strâns legat de corporate banking." El i-a amintit pe Marius Dorner, directorul departamentului large corporates, cu peste 8 ani de experienţă în bancă, Dragoş Popa, recrutat anul trecut de la BRD, unde era director pe large corporates, pentru postul de responsabil cu portofoliul de subsidiare ale multinaţionalelor care lucrează cu Citi la nivel global, şi pe Andreea Antonescu, şefa departamentului instituţii financiare. Popa mai lucrase pentru Citi înainte de 2006, inclusiv în Franţa.

Cât priveşte semnalele din economie, şeful Citi spune că nu vede proiecte noi de investiţii, eventual pentru dezvoltarea unor linii de producţie.

"E multă expectativă, oamenii sunt mai conservatori. Finanţările pentru capital de lucru rămân de bază pentru că atât timp cât oamenii nu încep să cheltuiască şi consumul nu-şi revine, nimeni nu riscă să investească în capacităţi noi. Pe scurt: sunt puţine proiecte, nu e deloc coadă."